fbpx
6 hygieniska fallgropar att undvika när du tvättar i egen regi

6 hygieniska fallgropar att undvika när du tvättar i egen regi

Vård & Omsorg

Att tvätta i egen regi är vanligt förekommande inom omsorgssektorn. Men det är inte lika vanligt att det finns tydliga rutiner och arbetssätt för att få det att fungera optimalt utifrån hygienperspektiv.

Här vill vi därför lyfta 6 hygieniska fallgropar som kan uppstå med att tvätta i egen regi och hur du kan undvika att ramla i dem.

1. Glömma skyddskläder vid hantering av tvätten.

I stressiga situationer är det lätt hänt att gå direkt från en patient till att lägga in en laddning smutstvätt i maskinen, tömma en annan maskin med ren tvätt och sen springa vidare till nästa patient. För att undvika att de arbetskläder du har på dig blir smittspridare, bör skyddsrockar och handskar alltid finnas tillgängliga i tvättstugan och användas varje gång du samlar in, sorterar och lägger in tvätt i tvättmaskin och torktumlare.

2. Ta hand om ren och smutsig tvätt i samma skyddskläder.

Det är lätt hänt att vilja ”passa på” när en ändå är i tvättstugan. Att  både vilja hinna med att ladda en tvättmaskin med smutsig tvätt och samtidigt ta ut ren tvätt ur tvättmaskin eller torktumlaren. Här gäller det dock att tänka till! Skyddskläderna du tar på dig för att hantera den smutsiga tvätten måste tas av och hängas undan. Se till att tvätta och sprita/desinficera händerna och ta sedan på en ny uppsättning skyddskläder som används för hantering av den rena tvätten. På så sätt ser du till att alltid skydda både personal, patienter och rena textilier från ev. smitta.

Lär dig hur du köper in textilservice till privat vård och omsorg med bästa  resultat med denna gratis guide.

3. Förvara smutsig och ren tvätt i samma utrymme.

Smutsiga och rena textilier bör INTE förvaras i samma utrymme. För att undvika oavsiktlig smittspridning behöver ni ha ett avskilt utrymme för smutsig tvätt. Ren tvätt bör efter torkning omgående vikas och sorteras in i klädskåp/klädförråd för att inte riskera samla damm eller att rekontamineras genom att ligga kvar på öppna ytor.

4. Tvätta i fel temperatur.

Vid tvätt hemma i egna tvättstugan av privata plagg är rekommendationen ofta att du inte behöver tvätta riktigt så varmt som står i tvättrådet. Låt inte det beteendet följa med till arbetsplatsen. Arbetskläder som används i patientnära arbete måste tvättas i minst 60 grader, helst 70 grader, för du ska kunna vara helt säker på att inga bakterier överlever.

5. Låta ren tvätt blir liggande kvar i maskinen.

När tvätten är klar bör den inte bli liggande i tvättmaskinen under någon längre tid. Fukt och värme är en perfekt grogrund för bakterier och mögel. Flytta genast över ren tvätt till torktumlare eller torkskåp när maskinen gått klar.

6. Glömma att rengöra tvättmaskinen.

Även tvättmaskinen måste tvättas med jämna mellanrum. Fack för tvättmedel kan bli en grogrund för mögel, och luftas/torkas inte maskinen ordentligt mellan tvättar kan det börja lukta surt inuti maskinen. Se till att maskinen rengörs och fungerar optimalt för att vara säker på att den tvättar rent på riktigt.

Att undvika dessa fallgropar är ingen garanti för att nå ända fram till 100 %-ig kontroll. Men det är en bra början!

Läs gärna vidare i vårt blogginlägg ”Svårt för vårdgivare att uppnå godkänd hygiennivå när de tvättar arbetskläderna på arbetsplatsen”.

/ Sofia Stark

2 kommentarer på "6 hygieniska fallgropar att undvika när du tvättar i egen regi"

  1. Waqar skriver:

    I am a student here in BTH University doing master program with emphasis on Structural mechanic and I have done Bs Mechanical Technology from Pakistan I am searching for a job in your company so kindly response me if there any slot available for job

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *