fbpx

7 vanliga sommarfläckar och husmorsknepen som får bort dem!

7 sommarfläckar

Miljö & Hållbarhet, Vardagshjältar

Sommaren är äntligen här! Men, tillsammans med allt det härliga, sköna som sommarlov och semester innebär, är det också nu som fläckar på kläderna uppstår oftare än någon annan tid på året. Lyckligtvis är dessa fläckar lätta att ta bort så länge du vet vilka produkter och husmorsknep du ska använda!

Här är en lista över 7 vanliga sommarfläckar och hur du får bort dem*.

1. Hur får jag bort gräsfläckar?

Grönt är skönt, men om dina barn älskar att leka utomhus och kanske spela brännboll eller fotboll eller bara fladdrar runt på gräsmattan hemma i trädgården, behöver du ha koll på hur du blir av med envisa gräsfläckar.

Så här gör du:
• Lägg de gräsfläckade kläderna i blöt i varmt vatten med några droppar ofärgat diskmedel.
• Skrubba försiktigt på fläcken i små, små cirklar med en mjuk tandborste.
• Om fläcken kvarstår, blötlägg igen i en blandning av lika delar ättika och vatten i minst 30 minuter.
• Skölj och tvätta plagget enligt instruktionerna på tvättlappen.

Ett annat smart och superenkelt sätt att få bort gräsfläckar innefattar en produkt vi alla har – tandkräm! Gräsfläckar på kläder kan avlägsnas med en gammal tandborste och vanlig vit tandkräm.  (Se till att du använder vit tandkräm, inte gele). Krama ut en liten mängd tandkräm på området, doppa tandborsten i rent vatten och skrubba helt enkelt bort fläcken. Upprepa denna process om nödvändigt. Skölj av tandkrämen och tvätta kläderna som vanligt.

2. Hur får jag bort lerfläckar? 

Med den klassiska svenska sommarens generösa mix av både solsken och kraftiga sommarregn, som gärna resulterar i gyttjepölar och lera, är sannolikheten stor att du förr eller senare hitta lerfläckar på familjens kläder. Att få bort dem är enkelt med dessa steg.

Så här gör du:

3. Hur får jag bort roséfläckar?

För många hör kanske rosévin eller sangria sommaren till, och visst är det uppfriskande och gott att avnjuta på varma sommarkvällar. Är olyckan framme och du råkar spilla så rekommenderar vi denna metod för att rädda kläderna eller duken, snabbt och enkelt.

Så här gör du: 

4. Hur får jag bort chokladglassfläckar?

Mmmmm …. Chokladglass vad gott! Och nästan omöjligt att äta utan att det smälter och droppar på din tröja. Inga problem! Få bort chokladfläckarna snabbt och lätt genom att följa stegen nedan. (Detta fungerar såklart även för andra glassmaker)

Så här gör du:

5. Hur får jag bort fettfläckar?

Under sommaren när grillen tänds i stort sett varje helg (eller t.o.m. varje kväll!) är det nästan omöjligt att inte råka få skvättande fettfläckar på kläderna. Så länge du behandlar dessa fläckar snabbt efter de inträffat kan du enkelt rädda dina favoritshorts eller favorit-tischa.

Så här gör du:

6. Hur får jag bort blodfläckar?

Ajaj! Oavsett hur du försöker går det knappt att undvika en sommar utan skrapsår, skärsår, skoskav eller sönderkliade myggbett som riskerar att ge blodfläckar på kläderna.  Detta är också en typ av fläck du bör behandla snabbt efter skadan skett för bästa resultat.

Så här gör du:

En blandning av två delar bikarbonat till en del kallt vatten är också ett bra sätt att få bort blodfläckar.  Lägg blandningen direkt på fläcken och låt sitta i ca 30 minuter. Efter att du har torkat av, tryck försiktigt på fläcken med en fuktig trasa eller pappershandduk och tvätta sen som vanligt.

7. Hur får jag bort ketchup och senapsfläckar?

Om du går en hel sommar utan att få på dig minst en droppe ketchup eller senap på dina kläder, så är nästan någonting fel! 🙂 Få enkelt bort dessa smaskiga fläckar med följande steg.

Så här gör du: 

Som du ser – sommaren behöver inte förstöra din garderob. Utrusta dig med de rätta produkterna för att eliminera dessa vanliga fläckar, så att du kan fröjdas hela sommaren, utan att behöva oroa dig för dina kläder!

*Tänk på att dessa husmorsknep är avsedda för att få bort fläckar på vanliga, oömma tyger, såsom bomull och polyester. För andra, mer ömtåliga material, är det extra viktigt att du läser noga på tvättlappen för att inte plagget ska riskera att ta skada av fläckborttagningen. Borttagning av fläckar på speciellt ömtåliga kläder kan kräva professionell fläckborttagning.

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *