fbpx

Äntligen! Sommar, semester & nya regler

Äntligen sommar

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

Äntligen är den här! Sommar med sol och värme, lata dagar på stranden, glass, sandaler (dock inte av plast, det är trots allt 2018) och picknick i det gröna. Samtidigt måste vi och ni se till att sjukvård och omsorg fortsätter att fungera under sommaren, med vikarier och lite annorlunda rutiner. Detta nummer av Pure Magazine innehåller därför information som bidrar till att underlätta textilhanteringen under sommaren för oss alla. Och som om inte sommaren vore nog för att värma våra hjärtan, så kommer ett efterlängtat besked från arbetsmiljöverket: Nu är de nya reglerna för smittrisker fastställda. Vi säger bara äntligen, äntligen – i dubbel bemärkelse!

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om smittorisker (AFS 2018:4) beräknas att skydda ca 1 miljon arbetstagare mot smitta. De nya reglerna skall vara enklare att följa genom att de har en tydligare indelning. Olika målgrupper ska därmed lättare kunna förstå att, och hur, de berörs av de olika bestämmelserna.

§16 Arbetskläder

En ny regel i föreskrifterna handlar om att arbetsgivaren har ansvar för tvätten av de arbetskläder som används inom hälso-och sjukvården och delar av omsorgen.

För de arbetstagare som omfattas av Socialstyrelsens krav på arbetskläder enligt Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg ska arbetsgivaren se till att arbetstagare tar av arbetskläderna när arbetsdagen är slut. Arbetsgivaren ansvarar för att arbetskläder som är använda hålls åtskilda från andra kläder, tvättas i minst 60 °C och förstörs vid behov.

Allmänna råd: Av arbetsmiljölagen följer att kostnader för tvätt av arbetskläder som omfattas av Socialstyrelsens krav på arbetskläder enligt Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg, liksom alla andra kostnader för arbetsmiljöåtgärder, ska bäras av arbetsgivaren och inte belasta arbetstagare.

Vi på Textilia är naturligtvis väldigt nöjda över detta besked och vi kommer att återkomma med fördjupad information om exakt vad som gäller. De nya föreskrifterna börjar gälla den 19 november i år. I samband med att de träder i kraft upphör de nuvarande föreskrifterna (AFS 2005:1) om mikrobiologiska arbetsmiljörisker – smitta, toxinpåverkan och överkänslighet att gälla. Läs mer 

Sommar, sommar, sommar

För ett internationellt företag som gör affärer med svenska bolag måste det te sig lite märkligt att Sverige under juli månad mer eller mindre verkar stanna av. Många verksamheter anammar fortfarande industrisemester i juli genom att bomma igen verksamheten och sätta lapp på luckan ”vi ses i augusti”. Inom vård och omsorg har aldrig industrisemester varit aktuellt. Människor fortsätter att göra sig illa eller bli sjuka och äldre människor och andra med behov fortsätter att behöva hjälp och omsorg.

Samtidigt behöver alla Sveriges vardagshjältar som arbetar inom vård och omsorg, kanske mer än någon annan, en chans att få vila och fylla på med energi för att klara av ett arbete som inte bara är fysiskt krävande utan även psykiskt. Semester helt enkelt.

För att vård och omsorg skall fortgå på ett professionellt sätt även under sommaren krävs en noggrann planering och en hel del förberedelser. Bara att rekrytera, lära upp och ta hand om alla vikarier är en viktig uppgift.

Textilias verksamhet tar såklart inte heller industrisemester. På sommaren, mer än någonsin, blir vi alla varse om att textilservice är en verksamhetskritisk tjänst. Vi tvättar och levererar som vanligt, både med hjälp av ordinarie personal men även av ett härligt gäng sommarvikarier.

Några enkla tips inför sommaren

  1. Töm skåpen. Dubbelkolla gärna att personal som går på semester inte har några arbetskläder hängandes kvar i sina skåp. Lämna in kläderna till oss, så tvättar vi dem och ser till att de är tillgängliga för sommarvikarierna.
  2. Städa textilförrådet. Städa igenom textilförrådet och återlämna artiklar som inte använts på länge. Textilier som legat länge på hyllan har samlat på sig damm och det är bra om vi får in dem och kan tvätta dem.
  3. Informera vikarier om beställningsrutiner: stopptider, leveransdagar samt var och när smutstvätten ska ställas fram. Informera även om att nylevererad tvätt ska packas upp och läggas underst i textilhögarna.
  4. Meddela Textilia om din avdelning stänger några veckor över sommaren, så kan vi avboka leveranserna under den perioden.
  5. Datumstyr dina ordrar i TOL (Textilia OnLine). Det går att förbereda och planera leveranser veckovis. Då får ni ert normala veckobehov levererat även när ni är på semester.

För ett göra det ännu enklare för er så har vi tagit fram en liten film – Checklista inför semestern. Använd gärna den och dela internt hos er så att vi tillsammans gör textilhanteringen denna sommar till den smidigaste någonsin. Så att du, dina kollegor och alla Textilias hårt arbetande medarbetare kan få en så avkopplande sommar som är möjligt.

Glöm inte heller, även om det kan kännas väldigt långt bort just nu, att det är hög tid att lägga höstens beställningar – risktvättsäckar inför kommande influensatider och leggings för när det blir kallt.
Med detta sagt – från alla oss till alla er – en önskan om en fantastiskt fin sommar!

PS. Missa inte heller vår film om T-märkets betydelse och se om du känner igen rösten :).

/ Anna Hallberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.