fbpx

Använd dina kläder och halvera din klimatpåverkan!

Miljö & Hållbarhet

Ny forskning från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, visar på det som många av oss redan känt på oss – svensk textilindustri är ohållbar. De närmaste 30 åren förväntas behovet av nya textilfibrer öka ännu mer, med hela 150 procent till år 2050. Då merparten av fibrerna idag utgörs av syntetfibrer från fossil råvara och vattenkrävande bomull är den trenden såklart inte långsiktigt hållbart.

IVA föreslår bland annat:

Att vi på Textilia har en nära nog helt cirkulär verksamhet med tvätt och uthyrning av arbetskläder, lakan och handdukar till vård & omsorg och hotellsektorn och att vi redan för flera år sedan införde textilier av återvunnen polyester och träfibrer, har aldrig känts mer rätt i tiden. Vi är även investerade och delaktiga i olika projekt för återvinning och up-cykling av förbrukade textilier, som re:newcell och Mistra Future Fashion.

Utmaningarna framåt

En stor utmaning framåt ligger såklart i hur vi som privatpersoner kan ställa om och ändra vår inställning till konsumtion av kläder och andra textilier. Att gå från fast-fashion, säsongsmode och slit och släng till att hyra kläder eller köpa begagnat som första val i vår vardagskonsumtion. Som IVA-rapporten tar upp så accepterar vi ju redan idag att vi på hotell använder lakan och handdukar som är använda av andra. Ser vi framför oss en framtid där vi även som privatpersoner hyr till exempel handdukar och bäddlinnen av tvätterier?

Det är lätt att fastna i tanken att vad kan egentligen jag som privatperson påverka, och hur stor skillnad kan ”lilla” jag egentligen göra? Finns det något enkelt sätt att påverka sitt eget klimatavtryck när det kommer till textilier redan idag? JA! – En liten insats som ger stor effekt är något så självklart som att använda de kläder du redan har i garderoben! Det kanske låter som en självklarhet, men handen på hjärtat – hur många impulsköp av kläder har du gjort som sen bara hänger där i garderoben? Kanske finns där till och med plagg som du inte en tagit av prislappen på?

Dubbla användandet av dina kläder

Vi tog del av Malin Viola Wennberg från Mistra Future Fashions föreläsning på Naturvårdsverkets textildialog. Lyssna/se gärna på hela hennes dragning – superintressant!

Malin berättar att 80 % av den totala klimatpåverkan sker i plaggets produktion, alltså innan den når butik. Det vi konsumenter ”bidrar” med mest med, 11%, är transport – alltså HUR vi tar oss till butiken (bil). Naturligtvis beror det på var du bor, men många av oss skulle nog kunna välja cykeln istället, eller hur? 

MEN när en så stor andel av klimatpåverkan sker i produktion – hur kan jag som konsument påverka detta? Jo, framförallt genom att aktivt använda kläderna du redan har. Ta en helt vanlig t-shirt, det har vi nog alla i vår garderob. I snitt används den 30 gånger innan den kastas. Om vi dubblar den aktiva livslängden på t-shirten till 60 användningar innan den kasseras, så kan vi minska klimatpåverkan med hela 49 % berättar Malin.

Så med minsta möjliga insats, helt enkelt genom att använda dina kläder, kan du nästan halvera plaggets klimatpåverkan och det bästa av allt – det kräver ingen annan ansträngning än att du går till din garderob!

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.