fbpx

Arbetskläder – en jämställdhetsfråga?

Vård & Omsorg

Visst kan en tycka att det vore en självklarhet. Att alla yrken som kräver skyddskläder eller arbetskläder av någon form, borde få dessa betalda och tillhandahållna av arbetsgivaren. Oavsett om du arbetar inom mansdominerade yrken såsom byggbranschen eller inom kvinnodominerade yrken såsom vård- och omsorgsbranschen. Men så är det alltså inte.

Kvinnodominerade yrken

Se till exempel på alla anställda inom hemtjänsten och äldreomsorgen. Socialstyrelsen införde en föreskrift i januari 2016 om att basal hygien i vård och omsorg, som tidigare gällt enbart inom hälso- och sjukvården, också skulle gälla inom vård och omsorg i kommunal verksamhet – Vilken seger! (läs gärna vårt inlägg om Rätten till rena och ändamålsenliga kläder).

Men. Samma år, i juni 2016, kom domen i Högsta förvaltningsdomstolen där det konstateras att arbetsgivaren inte behöver tillhandahålla arbetskläder eftersom att det inte är reglerat i arbetsmiljölagen.

Så kravet på arbetskläder finns, men inte kravet på vem som ska betala, och orimligheten i det behöver väl knappast förklaras? För visst kan vi alla vara överens om att de anställda inom dessa kvinnodominerade yrken inte själva ska behöva bekosta sina arbetskläder?

Politisk debatt

Tittar vi lite på den politiska debatt som pågår just nu så säger t.ex. Lena Hallengren, barn- äldre- och jämställdhetsminister (S) att fria arbetskläder i den kvinnodominerade äldreomsorgen är en jämställdhetsfråga.
Det är klart att kvinnorna ska behandlas precis som verksamma i manliga yrken blivit behandlade under lång tid, det vill säga inte behöva stå för arbetskläderna själva. Det är absolut en jämställdhetsfråga, säger Lena Hallengren.

Rickard Mohss (L) i Kalix är ett annat exempel. Han säger: – Jämställdhet i praktiken innebär samma villkor för kvinnor och män. Att traditionellt manliga yrken har tillgång till arbetskläder anses självklart för de flesta. I kvinnodominerade yrken är verkligheten annorlunda: de får inte arbetskläder av arbetsgivaren Kalix kommun. Arbetskläder för de som behöver! Ett praktiskt, konkret och viktigt steg mot ett mer jämställt Kalix. Attityder måste ändras genom praktisk handling.

Fackförbundet Kommunal har även de länge stridit för att medlemmarna som jobbar i vård och omsorg ska få fria arbetskläder. De backas upp av ytterligare tre fackförbund i vården. Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna som håller med om att det är orimligt att personal ska tvingas bekosta sina egna arbetskläder.

Visst är det dags för förändring?

Vi på Textilia vet hur arbetskläder bidrar till en ökad yrkesstolthet. Att snygga, enhetliga arbetskläder ger ett proffsigt intryck. Vi vet hur mycket det gör för statusen på yrket och för hur personalen mår och känner sig. Och oavsett om du är man eller kvinna och i vilket yrke du valt att göra karriär; finns det ett krav på att du ska använda arbetskläder, som dessutom ska tvättas varje dag, kan inte det ansvaret läggas på arbetstagaren!

Din guide för att upphandla textilservice för kommun med bästa resultat Ladda ner kostnadsfri guide!

/ Sofia Stark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *