fbpx

Drömmen om Sverige förde Cornelia till Lycksele

Cornelia Oswald Textilia Gateway Lycksele

Vardagshjältar

Cornelia Oswald är Textilias ansikte utåt på Lycksele Lasarett (Region Västerbotten). Där är hon ensam ansvarig för sjukhusets Gateway-avdelning som levererar textilier och kläder till hela personalen. Hon ansvarar även för att personalen kommer åt sina kläder i TEXI logistiksystemet som finns på plats. 

– Det är ett unikt jobb, i och med att jag är ensam ansvarig för textilservicen för hela lasarettet, berättar Cornelia. Om allt funkar och tekniken inte strular så rullar allt på, men om något inte funkar blir det väldigt stressigt. Då skulle jag nästan behöva dela mig på mitten. Men jag älskar att jobba här, det känns som en liten familj där alla känner alla och vi hjälps åt att lösa de flesta problemen. Och tack och lov så fikar jag tillsammans med övriga internservicen på sjukhuset så att jag inte blir så ensam. Men jag måste erkänna att jag ibland känner mig bortglömd av Textilia.

Varje dag packar Cornelia mellan 12 och 15 vagnar till verksamheten. Hon fyller även på TEXI-skåpen och fixar med enskilda beställningar som kommer från mottagningarna.

Berlinmurens fall

Berlinmurens fall blev startskottet för en livslång kärlek till Sverige. Cornelia föddes på 60-talet i en liten stad i det som då var norra Östtyskland. Familjen består av man, 2 barn, 2 bonusbarn och 2 barnbarn. Hon är utbildad ekonom och har under många år jobbat med lön- och personalfrågor på olika företag i Tyskland innan hon beslöt sig för att flytta till Sverige.

– Min dröm att resa till Sverige väcktes redan när jag var 17 år. Jag studerade i Rostock och såg de stora färjorna färdas över havet mot Sverige. Jag kände att jag ville följa med dem, men som läget var då i Östtyskland så var det inte möjligt. Men så fort Berlinmuren föll började jag och min man att semestra i Sverige så ofta vi kunde. Jag har en väldigt romantisk bild av norra Sverige med den samiska kulturen och deras renar. Och jag älskar att vandra i naturen vid havet eller uppe i fjällen. Min älsklingsplats är Mårdseleforsens Naturreservat i närheten av Vindeälven där vi nu bor.

Beslutet att flytta till Sverige

Beslutet att flytta till Sverige växte fram när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån.

– Vi kände att vi behövde ett nytt liv och bestämde oss helt enkelt för att rycka upp våra rötter i Tyskland och bosätta oss här. Det var 2006 och året därpå fick jag jobb på Textilia Gateway.

Det råder ingen brist på saker att göra för Cornelia när hon inte jobbar. Förutom att vandra i naturen spenderar hon mycket tid i sitt pysselrum där hon syr om gamla kläder eller hittar på någon rolig inredningsdetalj.

– Jag älskar att återanvända saker! Och under sommaren och hösten är jag ofta ute i skogen och drar nytta av skogens skafferi. Jag hoppas även få möjlighet att genomföra mina två drömresor som återstår: att resa runt med färja och husbil på Fårö, Island och Grönland och att resa genom Ryssland med Transsibiriska järnvägen. Men först ska jag fortsätta att jobba några år till innan pension. 

/ Petter Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *