Ett gammalt svartvitt foto med sjukvårdspersonal i arbetskläder.

Fashion in health care – från nunneklänning till piké

15 september, 2017, Vård & Omsorg

Har du funderat på varför arbetsplaggen inom vården ser ut som de gör? De har ju inte alltid sett ut så som de gör idag. Och de kommer inte att se ut imorgon som idag. Såsom övrigt mode förändras genom tiderna – så även arbetskläder. Sjukvårdspersonal har historiskt sett alltid haft en tydlig visuell yrkesidentitet i sin uniform, läkaren i sin vita rock och sjuksyster i klänning och förkläde. Men idag handlar arbetskläder mindre om estetik och design och mer om hygien, patientsäkerhet och funktion. Och faktiskt även en hel del om ekonomi. Av ovan anledningar blir plaggen som används inom vården mer och mer likriktade och avskalade, på gott och ont, något som är fokus för denna krönika. Men låt oss först ta en historisk tillbakablick på hur klädmodet inom vården sett ut genom tiderna.

Guide: Att upphandla arbetskläder för kommun & landsting med bästa resultat

Allt börjar med Florence Nightingale

Till min förvåning finns det mycket lite svensk forskning inom just detta område i Sverige (hett tips på ämne för examenarbete?) Vänder vi oss utomlands finns det betydligt mer att hitta och det kanske största intresset finns i England. En trolig anledning till detta är Florence Nightingale, en kvinna som även påverkat framväxten av den svenska sjukvården och till viss del dess klädsel. Enligt Phil Harwood, en brittisk entusiast som ligger bakom A Brief History of UK Nursing Uniforms ser historien om sjuksköterskans uniform ut enligt nedan

Sjuksköterskor från förr

Vill man grotta ner sig mer i snygga sjukvårdsuniformer genom tiderna finns en fantastisk bildbank här.

Entusiasten Phil avslutar med att förfäras över utvecklingen:

” We will see more scrubs, I suspect we’ll start getting the hideous patterns currently popular in the States over here. Once the latest denim scrub reaches these shores, all will be lost!!!!”

Rätt riktning ur hygien och patientsäkerhet men inte så tjusigt?

Är dagens arbetskläder ett förfall som entusiasten Phil påstår, eller är det en del i en positiv utveckling? Ur hygiensynpunkt helt klart en positiv utveckling. Och ekonomi. Men jag har en känsla av att många användare upplever att utvecklingen kanske gått lite väl långt? I ett inlägg i dagens medicin liknar en läkarstudent sin klädsel med en pyjamas och han säger att det är svårt att känna sig välklädd. Dessutom är det kallt – och det som då finns att tillgå är den s.k. ”psykkoftan”.

Så vill ju inte vi heller att våra användare ska känna. Vårt mål är att ni ska känna er snygga och välklädda på jobbet. Och även bidra till en fortsatt yrkesstolthet. Dock verkar det vara en svår ekvation att få ihop ekonomi, funktion och hygien.

Sjuksköterska och läkare - mordena kläder

Utveckling ger svaret

Med handen på hjärtat tror jag att ingen tycker som Phil, nämligen att det var bättre förr. Varken i fotsid ylleklänning, tajt fodral med hatt eller privata kläder. Å andra sidan känns det inte riktigt ok med pyjamas och psykkofta heller. Var vi hamnar framöver återstår att se men jag tror att fortsatt fokus kommer att vara på hygien och funktion i första hand och förhoppningsvis ser vi mer av design och smart identitet framöver.

 

Om du vill veta hur man arbetar med utveckling av personal- och patientplagg inom ramen för Svensk Standard ska du titta på filmen med vår textilchef Karin Lindmark nedan.

 

Missa inte heller intervjun med Marlene Kerber, avtalscontroller och textilsamordnare på Region Örebro län som berättar hur det var att faktiskt arbeta i den svarta ylleklänningen och vad hon anser om dagens arbetsplagg.

P.S. Hur fick historien sin början i Sverige då? Jo, år 1866 skickades Emmy Rappe av Röda Korset till S:t Thomas Hospital i England. När hon kom tillbaka till Sverige ett år senare startade hon den första svenska utbildningen för sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Och tog då med sig inspiration kring utformandet av uniformen.

 

Bilder hämtade från fotoalbumet ”Nurses” by Dycken [Flickr]

/ Anna Hallberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *