fbpx

Sollefteå kommun i framkant – skärpta hygienkrav och fria arbetskläder till all hemtjänstpersonal

Tröja med Sollefteå kommun på - Textilia

Vård & Omsorg

I Sollefteå kommun arbetar ca 600 personer inom äldreomsorg och 200 personer inom hemtjänst. Kommunen har sedan tidigare tillhandahållit arbetskläder till sin äldreomsorgspersonal och väljer nu att ta ett ännu större ansvar genom att utöka tvättjänsten och införa fria arbetskläder även till hemtjänstpersonal.

Enligt arbetsdomstolen är det arbetsgivarens ansvar att tillhandahålla arbetskläder, samtidigt som det i samma domstol fastslagits att betalningsansvaret inte ligger på kommunen. Här har Sollefteå kommun valt en annan väg.

Jerry Mähler”Vi anser att de är vårt ansvar som arbetsgivare att både tillhandahålla och betala för arbetskläder till vår personal. Klädernas syfte är att användas i arbetet som ett skydd för både personal och brukare. De skärpta hygienkraven har också spelat en viktig roll i vårt ställningstagande och beslut” säger Jerry Mähler, Äldreomsorgschef tillika Verksamhetschef Hälso- och sjukvård inom Sollefteå kommun.

Som partner till Sollefteå kommun har Textilia sedan tidigare tvättat och levererat arbetskläder till kommunens samtliga äldreomsorgsanställda på de särskilda boendena. Under våren 2016 tog kommunen beslut att utöka tjänsten genom anpassning till de skärpta hygienkraven och för att gälla all personal i den direkta vården. Sollefteå kommun har tillsammans med hygienansvarig och Textilia tagit fram en lösning baserad på de nya kraven som har fokus på överdelar och att det skall vara kort ärm. Dessa plagg kommer att tvättas varje dag och hanteras som cirkulationsplagg. Vid behov finns möjligheten att byta plagg flera gånger per dag.

”Genom cirkulationstvätt säkerställer vi att de skärpta hygienkraven på arbetskläder inom all äldreomsorg följs och att det alltid finns tillgång till rena arbetskläder på plats” berättar Jerry Mähler.

Satsning på personalen som frigör tid

”Det märks att Sollefteå kommun är måna om sina anställda och att detta är en satsning man vill göra för sin personal. Önskemålet om en utökning av tjänsten kom upp under våren, vilket relativt snabbt lett till att vi nu valt plagg och provat ut storlekar. Vi räknar med att komma igång vilken dag som helst” berättar Catarina Söderlind, Kundansvarig Textilia i Långsele.

”För oss är detta en bra och kostnadseffektiv lösning. Vi ser ett stort värde både för brukarna och personalen. Utöver den minskade smittorisken så är det för de äldre en trygghet när de känner igen personalen på kläderna – och för hemtjänstpersonalen frigör det tid att ägna till vård och omsorg istället för tvätt” avslutar Jerry.

Enligt Jerry Mähler så är hemtjänstpersonalen naturligtvis nöjd över denna satsning men säger samtidigt att om ekonomin hade tillåtit, hade önskemålet även varit att det skulle omfatta ännu flera arbetsplagg. Nu köper kommunen även in och tillhandahåller byxor, jacka och väst dock går inte detta som cirkulationstvätt.

 

 

/ Anna Hallberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.