fbpx

Gateway Sunderbyn – länken mellan kunden och tvätteriet

Vardagshjältar

På flera sjukhus i Sverige har Textilia sin egen personal stationerad, på en s.k. Gateway. De är våra ambassadörer ute hos kunden och de tar hand om alla frågor som rör textilservice på plats. Men hur ser egentligen det vardagliga arbetet ut och vilka utmaningar ställs personalen inför? Vi besökte Textilias Gateway på Sunderbyns Sjukhus utanför Boden för att få svaren.

Vi möter upp Lars Norberg i entrén på Sunderbyns Sjukhus. Vi häller upp lite kaffe och slår oss ner tillsammans med kollegorna Annika Blomkvist och Mikael Nordström. Både Lars och Mikael har jobbat på tvätteriet i Boden sedan 70-talet och på Gateway Sunderbyn sedan starten 2008. Annika får väl räknas som nykomlingen i gänget som ”bara” jobbat på tvätteriet sedan -97 och på Gateway sedan 2009.

Sjukhuspersonalen behöver inte fundera på någonting vad det gäller textilierna

En stor del av jobbet på en Gateway går ut på att hantera sjukhusets försörjning av textilier. Det är ca 14 vagnar varje dag som ska tas emot och packas upp.

-Vi ser till att plaggen som kommer ifrån tvätteriet i Boden fylls på i plaggautomaterna och i Texi-skåpen, så att sjukhuspersonalen kan hämta ut sina rena arbetskläder, förklarar Lars

-Vi packar även upp patientkläder, lakan och vissa personalkläder på avdelningarna så att de finns lättillgängliga för personalen, fortsätter Mikael

-På vårdavdelningar fyller vi på textilier tre dagar i veckan, och på mottagningen fyller vi på två dagar i veckan. Plaggautomater och Texi-skåpen fylls på varje dag, utom lördag och söndag, avslutar Annika.

Utöver det så tar Gatewaypersonalen hand om alla textilbeställningar och styr upp om någon behöver göra t.ex. förändringar i storlekar. Sjukhuspersonalen behöver egentligen inte fundera på någonting vad det gäller textilierna. Gateway tar hand om allt och löser eventuella problem som dyker upp.

Läs mer om vår internservice

Bidrar till en bra kundrelation

Att ha en Gatewaystation på sjukhuset är av stort värde för sjukhuspersonalen, det är alla tre övertygade om, framförallt när det gäller servicen. Om personalen ringer angående ett problem så är de oftast där inom några minuter och kan hjälpa dem. Det bidrar även till en bra kundrelation, vilket såklart också ställer lite extra krav på personalen.

Lars säger: jag skulle säga att det krävs att man är social av sig, plus att du måste ha ett ganska bra tålamod.
– Och att vara serviceinriktad förstås
, fyller Mikael i.

– Det bildas en ömsesidig förståelse och tillit mellan oss och sjukhuspersonalen och då blir det inte så mycket missnöje. Personalen vet att vi gör allt för hjälpa dem och till 99 % kan vi lösa problemen som uppstår, fortsätter Lars.

Hjälpa vilsna patienter hitta rätt

Att arbetet på en Gateway skiljer sig lite från övriga arbeten inom Textilia visas inte minst i kontakten med patienterna på sjukhuset.

Lasse berättar: en gång fick jag följa en 94-årig dam från röntgen till hjärtavdelningen eftersom hon hittade inte dit. På vägen berättade hon att ”det enda stället jag inte besökt här på sjukhuset är förlossningen”. Det är lite sådana saker som kan hända. Någon gång har jag fått följa med en patient i hissen för att de inte vågar åka ensamma.

Annika fortsätter: ibland när man kommer till en avdelning och gjort något extra då kan man få fika. Det har hänt några gånger och det är ju alltid trevligt.

– För ett tag sedan fick vi ett vykort från en kvinna som tappat bort sin vigselring. På något sätt hade den följt med tvätten. Hennes man är från USA och han hade fått ringen av sin farmor. Vi ordnade och fixade så hon fick tillbaka ringen dagen efter. Så hon var ju jättelycklig och kom ner och kramade oss berättar Lars. Och vi fick en chokladask, avslutar Annika

Vi lämnar sjukhuset med en känsla av att vilken fantastisk service som vår Gatewaypersonal ger och vilken trygghet för kunden. Att alltid ha dessa kunniga personer på plats som tar hand om textilservicen så att de inte behöver bekymra sig över det. Precis som det ska vara.

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *