Arbetskläder Hällefors kommun - textilia

Snyggare och proffsigare i Hällefors kommun

15 juni, 2017, Vård & Omsorg

Personalen inom hemtjänsten i Hällefors kommun får sedan augusti 2015 arbetskläder av kommunen. Något som gjort stor skillnad för personalen.

– Man känner sig snyggare och proffsigare, säger Sinikka Haapenen, textilombud.

Hällefors kommun

Som i många andra kommuner i Sverige fick hemtjänstpersonalen i Hällefors kommun använda sina egna privata kläder i arbetet. Det var även upp till var och en att tvätta kläderna hemma. Så var läget ända fram till 2015 då kommunen beslöt sig för att upphandla arbetskläder och tvättservice till personalen. Katarina Flink och Sinikka Haapanen jobbar båda som textilombud för hemtjänstavdelningen Centrumgruppen i Hällefors. De ser flera positiva aspekter med att få arbetskläder av sin arbetsgivare.

– Man känner sig mer professionell i sitt yrke vilket också blir en trygghet för brukarna eftersom de ser att vi jobbar på samma ställe, säger Sinikka. Arbetskläderna blir som en uniform.

– Att få egna arbetskläder var något vi väntat på länge, säger Katarina. Nu behöver vi inte slita ut våra egna kläder längre.

 

Din guide för att upphandla textilservice för kommun med bästa resultat Ladda ner kostnadsfri guide!

 

Större hygienkrav på arbetskläder

Även hygienfrågan är viktig. Socialstyrelsen slog fast i nya direktiv 2016 att samma krav på basal hygien på arbetskläder som gäller inom sjukvården nu även gäller för äldreomsorgen.

– Vi jobbar med människor som ofta är sjuka, fortsätter Katarina. Så det kan bli mycket som hamnar på kläderna. Förut var vi tvungna att då åka hem för att byta kläder och ta med oss eventuella bakterier hem. Nu hämtar vi ut nya, rena kläder på jobbet och skickar de smutsiga på tvätt.

De har även fått många positiva kommentarer ifrån brukarna angående kläderna.

– Åh vilka fina dräkter ni har brukar de säga, berättar Katarina.

Det finns såklart ändå utrymme för förbättringar när det gäller kläderna.

– Det vore bra om vi i framtiden kan få jackor och skor också så att det blir som ett helt klädkit när vi är ute, avslutar Sinikka.

Katarina Flink & Sinikka Haapenen, Hällefors Kommun
Textilombud Sinikka Haapenen & Katarina Flink

/ Petter Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *