fbpx

Hur går det till när vi tvättar era textilier? [video]

Arbetskläder åker genom tvätt - Textilia

Hotell & Restaurang, Vård & Omsorg

Vi hanterar över hundra ton textilier varje dag i våra tvättanläggningar. Men hur går det egentligen till? Följ med in ”bakom kulisserna” och se hur processen ser ut när vi tvättar era textilier. Det är ganska häftigt!

 

Resa genom tvättprocessen from Textilia Tvätt & Textilservice on Vimeo.

Resa genom tvättprocessen

Textilia är ett modernt textilserviceföretag som erbjuder som erbjuder ständig tillgång till kvalitativa och säkra textilier till dig som kund. Vi frigör resurser och gör det möjligt för dig att fokusera på din kärnverksamhet. Sammanlagt hanterar vi ca 200 000 arbetsplagg, bädd och hygientextilier varje dag vid våra sju anläggningar.

Vi hämtar upp den smutsiga tvätten i tvättsäckar, som sedan transporteras till någon av våra anläggningar. Alla våra chaufförer är utbildade i eko-körning.

Först kommer tvätten in till vår avdelning för smutsig tvätt. Varje bur registreras i ett system som visar att vi har tagit emot den. Av hygienskäl och smittorisk hålls avdelningen för smutsig tvätt självklart separerad från övriga verksamheten. Från ankomsthallen körs buren vidare till en tömningsstation, och vi tömmer ut säcken med den smutsiga tvätten på ett transportband. Transportbandet leder tvätten upp till våra sorteringsschakt, där vi sorterar textilierna baserat på typ av plagg, färg, storlek och kund. Den tomma buren går sedan vidare till en tvättstation och rengörs.

Den sorterade tvätten släpps ned i säckar som fraktas längs ett transportsystem i taket, bort till tvättmaskinerna eller tvättrör som vi kallar dem. Transporten övervakas noggrant av våra tvättmästare så att plagg från rätt tvättsäck släpps ned i rätt tvättrör, vid rätt tidpunkt. All dosering av tvättmedel styrs automatiskt beroende på vikt och typ av plagg. På så sätt använder vi alltid rätt mängd tvättmedel och eliminerar onödiga kemikalieutsläpp. Vi återanvänder även vatten och värme från tvättprocessen för att spara energi.

Efter tvättprocessen urvattnas textilierna i centrifug eller press eller torkas i torktumlare, för att sedan gå vidare till efterbehandling. Bädd och hygientextilier löper genom en mangel och kommer ut släta och vikta på andra sidan. Personal- och patientplagg hängs upp på en galge och registreras samtidigt via ett chip så att vi kan styra exakt var det ska och till vilken kund. De galgade plaggen färdas vidare till en finishtunnel där de behandlas med 180 gradig ånga. Det gör att plaggen slätas ut och får en fin yta. Lite som strykning alltså. De plagg som ska till våra plaggautomater ute hos kund hängs på en specifik galge.

Efter finischtunneln transporteras plaggen till vik- och sorteringstationerna. Plaggen kommer ut vikta och klara för att sedan läggas upp på packhylla eller på respektive kunds lagerplats.

Vi fyller burarna och de rena och fräscha textilierna fraktas tillbaka till dig – redo att användas.

/ Petter Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *