fbpx
Hygienrutiner inom vården – Julia sjuksköterska

Hygienrutiner inom vården – Julia sjuksköterska

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

Nu är vintertiden kommen och smittsamma sjukdomar härjar inom såväl sjukvården som ute i samhället. Influensan och vinterkräksjukan trivs som fisken i vattnet under denna årstid. Som sjuksköterska stöter jag på dessa sjukdomar dagligen i arbetet under dessa tider. Vikten av god hygien är  avgörande för att förhindra smittspridning av sjukdomar och olika mikroorganismer.

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner är något som kanske de flesta hört talas om, och som jag som sjuksköterska arbetar efter dagligen. Rena händer, kortklippta naglar, korrekt klädkod är av allra största vikt för att inte sprida smitta vidare, till patienter eller till mig själv. Inom regionen har vi ett tvätteri som sköter all tvätt av patientkläder men också personalens arbetsdräkt. Kläderna skall bytas dagligen eller vid behov oftare. I praktiken innebär detta att vid all kontakt med någon form av kroppsvätskor skall arbetsdräkten bytas. För att förhindra att sprida smitta via arbetsdräkten skall personalen använda skyddsförkläden då det finns risk att komma i kontakt med kroppsvätskor eller något annat förorenat. Skulle man ändå få arbetsdräkten förorenad skall denna bytas omgående. Själv kan jag lätt råka spilla blod i samband med insättning av perifer venkateter på patienter. Då är det bara att promenera till klädförrådet och hämta nya kläder om man skulle råka spilla.

Kläderna fyller en mycket viktig funktion

Kläderna kan av personalen uppfattas som mindre smickrande och vi brukar skoja om att det är den blå pyjamasen eller smurfkläderna vi drar på oss när vi kommer till arbetet. Dock, fyller de ju en mycket viktig funktion. Kläderna är kortärmade och funktionella vilket skapar goda förutsättningar för att kunna upprätthålla en god hygien. Många kan ställa frågan om vi fryser i våra kortärmade bussaronger, men ofta vänjer man sig och kanske istället kan höja temperaturen i rummet alternativt använda olika värmevästar eller kortärmade koftor som skapats för att personalen skall kunna hålla värmen men även hygienen.

Svensk sjukvård har så goda förutsättningar

Många gånger kan jag känna att det är lite trist att ha valt ett yrke där man inte riktigt kan göra sig fin till jobbet eller skapa sig en egen identitet. Men, trots avsaknaden av fina nagellack, utsläppt fixat hår, egenvalda kläder och så vidare så är jag tacksam för det jobb jag får utföra och att vi i svensk sjukvård har så goda förutsättningar med rena arbetskläder och olika skyddskläder samt desinfektionsmedel för att kunna förhindra smittspridning.

/ Julia Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *