fbpx

Ställ krav på miljövänliga material i dina arbetskläder

miljövänliga arbetskläder - tröja gjord av blad och ett handslag - Textilia

Miljö & Hållbarhet, Vård & Omsorg

Jordens resurser är långt ifrån oändliga, så för att säkra en hållbar framtid krävs att vi använder de naturresurser som finns på ett klokt sätt och ställer krav på miljövänliga material i våra kläder.

Du vet säkert att bomull är ett av världens mest resurskrävande material? Tillverkningen kräver både en hel del kemikalier och stora mängder vatten, något som inte gynnar naturen. Ett slående exempel på hur bomullstillverkning kan urlaka naturen ser vi i Aralsjön i Centralasien. Där har sjöns vattenbestånd minskat med 90 procent som en konsekvens av intensiv bomullsproduktion i regionen.

Modeföretag i framkant

På senare år har allt fler företag inom framförallt modebranschen fått upp ögonen för hur resurskrävande bomullstillverkning är och har med framgång lanserat alternativa material. I framkant ser vi företag som Filippa K och H&M, och allt fler konsumenter väljer att göra medvetna val. Det tycker vi är toppen.

Men arbetskläder då?

De plagg som hundratusentals människor har på sig i arbetet varje dag och som skall tvättas om och om igen – borde vi inte kräva att även de tillverkas i miljövänliga material?

Textilia började redan 2006 att titta på alternativa och mer miljövänliga material till våra textilier. Då fanns i stort sett enbart ekologiskt odlad bomull. Sedan dess har vi strävat efter att utveckla arbetskläder och andra textilier som tillverkas av resurssnåla, högkvalitativa och framtidsinriktade material, exempelvis återvunnen polyester och träfibrer.

Certifierade med Bra Miljöval

De alternativa materialen har utvecklats och förfinats mycket på senare år och kollektionen har breddats i takt med att efterfrågan ökat och omfattar idag Bra Miljövalscertifierade bäddtextilier, handdukar och draglakan. Dessa består av hållbart producerad bomull (GOTS) och återvunnen polyester.

I kollektionen finns även bäddtextilier och arbetskläder i träfibern Tencel®. Skog kräver mindre energi och mindre kemikalier än bomull vid framodling, plus att den går att odla på fler platser än bomull samt i lite tuffare klimat. Tencel® är ett mycket mjukt och svalt material med hög fuktabsorption och kan sägas vara kusin till viskos, med många likheter i utseende och känsla. Dock är Tencel® starkare än viskos och tillverkas på ett mer miljövänligt sätt.

Har du ännu inte provat vår ECO-line är det dags. För visst är det väl hög tid att ställa krav på miljövänliga material även på din arbetsplats och i dina arbetskläder?

/ Anna Hallberg

2 kommentarer på "Ställ krav på miljövänliga material i dina arbetskläder"

  1. Stella Tommos skriver:

    Hej, varför finns inte unisexbussarongen i vitt? Bara blått och rosa befäster könen på ett fånigt sätt. Tycker jag.
    Priser? Har SLL denna kollektion upphandlad?

    • Sofia Stark skriver:

      Hej Stella! Tack för din feedback och frågor. Just den här materialsammansättningen i vitt upplevs av många som mer ”genomskinlig” än plagg tillverkade av bomull/polyester, även om man väljer en högre tygvikt. Därför har vi valt bort den färgen. Den eco-bussarong SLL har i sitt sortiment är mer gråblå i färgen än den ljusblå du ser på bild här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.