fbpx

Lena Gustavsson – veteran med passion för odling

Vardagshjältar

Det var i oktober 1989 som Lena Gustavsson för första gången klev in genom portarna på tvätteriet på Idrottsvägen 35 i Örebro. Då hette verksamheten Landstingstvätten, och drevs av dåvarande Örebro Läns Landsting. Sedan dess har verksamheten haft många namn, men Lena har funnits kvar som en fast punkt i produktionen.

När jag började här så hade vi cirkulation på arbetsuppgifterna, så alla gick runt och jobbade på alla stationer på efterbehandlingen”, berättar Lena. ”Man fick mangla, pressa, o.s.v. Vi bytte arbetsuppgifter varje torsdag vilket var ganska så skönt för då kändes det som att veckan inte blev så lång. Sedan dess har jag varit runt på de flesta ställen här på tvätten. Det enda jag inte jobbat med är själva tvättandet.”

Sortering kräver fullt fokus

Idag jobbar Lena med att plocka av de plagg som kommer på finish-linjen och sortera upp dem på hyllorna till packstationerna. En normal dag handlar det om ca 10 000 plagg som ska hanteras.

Det kan bli ganska jäktigt här bakom för man måste hela tiden se till att det kommer fram galgar till galgstationerna. Får de inga galgar så stannar ju systemet. Och nu har vi fått in flera nya kunder som vi måste hålla reda på, vilket kan ta lite tid innan man lärt sig vad de har för specifika artiklar. Speciellt en ny kund har väldigt många olika artiklar som ska sorteras. T.ex. en pikétröja som ska till två olika avdelningar och det enda som skiljer dem åt är färgen på nedersta knappen i kragen. Så då gäller det att hålla koll och det är viktigt att man gör ett bra jobb när man står där för annars blir kollegorna på packningen lidande. Det måste kunna lita på att de artiklarna som ligger på hyllorna är rätt. Sedan händer det ju såklart att man gör fel ibland”, konstaterar Lena.

Roligt när allt flyter

Det är roligt när arbetet flyter på som det ska och att man känner att idag har det gått bra. Och likaså tvärtom när saker och ting inte flyter på så känns det tråkigt. Man ska ju inte ta med sig jobbet hem, men det gör man ändå omedvetet. Sen vet jag inte om man efter 28 år tycker att jobbet är så roligt alla dagar”, säger Lena med ett leende.

När vi frågar Lena om hur hon ser på vår värdering ”Engagemang” svarar hon: ”Engagemang för mig är att man hela tiden försöker göra sitt jobb så bra man kan. Att man bryr sig om att det blir rätt och riktigt både för kunderna och för sina kollegor. Och att man tar ansvar och påpekar när något går fel så att vi tillsammans får prata ihop oss om hur vi ska kunna göra det bättre till nästa dag”.

Kamp mot mördarsniglar

Under sommartid spenderar Lena mycket tid på sin kolonistuga där hon odlar grönsaker och för en envis kamp mot mördarsniglar.

Jag odlar både potatis och morötter och lite annat som man har i en trädgård. Potatisen brukar bli så mycket av att vi klarar oss ända in på hösten. Men nu har vi haft lite otur och fått in mördarsniglar så man får tänka lite på vad man odlar. Det går inte att bli av med dom utan det är ett ständigt plockande. Så det har blivit lite som ett fritidsintresse på sommaren; att plocka mördarsniglar”, avslutar Lena och skrattar.

Guide för att köpa in textilservice för privat vård och omsorg Ladda ner kostnadsfri guide!

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *