fbpx
patientkläder för snabbare tillfrisknande

Patientkläder för snabbare tillfrisknande

Vård & Omsorg

Många känner till att miljön på sjukhuset spelar en viktig roll för att patienterna ska må bra. Till exempel kan val av färger, konst och gröna växter ge en behagligare upplevelse för patienten under tiden spenderad inom sjukhusets väggar. En bra miljö leder till bättre avkoppling, vilket är bra för återhämtningen. Men är det även möjligt att designen på patientkläderna kan leda till en ett snabbare tillfrisknande?

Patientkläder med fokus på friskvård

Capio St Görans sjukhus har man tänkt precis den tanken. I samarbete med Textilia har man utvecklat en högkvalitativ patientklädeskollektion bestående av en morgonrock, byxor, t-shirt, pikéskjorta i ”farfars”-modell, underbyxor och halkförebyggande strumpor. I sortimentet finns även en speciellt utformad operationsskjorta med omlottstängning. Kollektionen är i genomgående hög kvalité och komfort, och flera av plaggen har en s.k flossad insida. Plaggen är utformade för att värna om patientens integritet och identitet. Tanken med kollektionen är att sätta fokus på friskvård och på livet efter sjukhusvistelsen.

Vi är oerhört nöjda med resultatet, patientkollektionen känns fräsch, funktionell och snygg. Jag är övertygad om att känslan av att känna sig snygg och välklädd kan bidra till en snabbare återhämtning efter exempelvis en operation, säger Roland Canerstam, Sjukhuschef på Capio St Göran och ansvarig för framtagandet av den nya patientkollektionen.

SPA-känsla

Kollektionen med sina mjuka byxor och kimonoinspirerade morgonrock syftar till att ge mer av en ”spa-känsla” snarare än en utpräglad ”sjukhus-känsla”.

Ambition är att patienten ska känna sig snygg och välklädd i den nya kollektionen. För vår del medför den nya patientkollektionen också en smidigare hantering, lagring och beställning av kläder. Samtliga plagg designas i unisexmodeller och storlekarna kommer i fler versioner än traditionellt, säger Roland Canerstam.

Stor vikt har lagts vid plaggens praktiska detaljer, till exempel har plaggen försetts med en mjukare knappsort som minskar risken för trycksår, samt att man har designat ett par halksockor som bidrar till en minskad risk för fallskador. Patientkollektionen levereras dessutom i färdiga set, ett set innehåller en grunduppsättning för en patient. Patientkollektionen består av underbyxor och byxor i unisexmodell, två olika typer av patientskjortor, en morgonrock samt halkförebyggande strumpor.

Vision och bakgrund

Visionen och bakgrunden till kollektionen är att uppmuntra patienten till en snabbare återhämtning, såväl fysiskt som mentalt, efter exempelvis en operation. Målsättning med de nya patientkläderna var att skapa en kollektion som värnar om patientens integritet, deras individuella personlighet och identitet. Samtidigt som den klarar av att leva upp till alla hygienkrav som finns på textilier inom vården. Operationsskjortan är framställd av fibern Tencel som tillverkas av snabbväxande träslag odlade på hållbara skogsplantager.

 

Att upphandla arbetskläder till kommun & landsting med bästa resultat Ladda ner vår guide

/ Sofia Stark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *