fbpx
Mångfald i Rimbo – möt tre av våra medarbetare

Pure People i Rimbo

Vardagshjältar

Tvätteribranschen är en personalintensiv bransch och vi har ett ständigt behov av duktiga medarbetare. Människor som kommer nya till Sverige har generellt svårare att komma in på arbetsmarknaden eftersom de flesta jobb idag kräver erfarenhet, utbildning och goda kunskaper i svenska språket. Vi kräver inget av dessa. Vi anställer människor där vi ser en önskan att arbeta och en vilja att lära sig språket. Genom att arbeta hos oss, får man förutom en lön, även möjlighet att lära sig svenska och få ett socialt sammanhang. Och vi på Textilia får möjlighet att anställa fler duktiga medarbetare. Det tycker vi är win-win!

Här får ni möta tre av våra duktiga medarbetare som fått sitt första jobb på Textilia i Rimbo.

Supapron Buaton

Supapron Buaton kom till Sverige från Thailand 2009. Under de två första åren läste hon svenska på SFI-skolan (Svenska för invandrare). Därefter arbetade hon inom restaurang i ett halvår innan hon sökte till Textilia i Rimbo. Efter att ha vikarierat i två år fick hon fast anställning.

-Jag kunde lite svenska när jag började här men har lärt mig mer allteftersom. Jag har dessutom träffat min man här på jobbet och nu ska vi snart ha vårt första barn.

Leutrim Mustafa

Leutrim Mustafa har arbetat på Textilia i snart 7 år. Han kom till Sverige från Kosovo med sin flickvän 2010. Så fort han kom hit började han läsa svenska för invandrare via SFI. Hans svärmor tipsade honom om att Textilia i Rimbo sökte vikarier. Han sökte och fick sitt första arbete i Sverige på tvätteriet. Efter två år som vikarie fick han fast anställning.

-Det betydde jättemycket att få ett fast arbete. Språket har jag delvis lärt mig via jobbet samt via tv och tidningar. Jag tittade mycket på barn-kanalen med barnen. Jag bor nu i Rimbo med min sambo och våra två barn. Det bästa med jobbet är mina arbetskamrater.

Moaz Almokri

Moaz Almokri kom som ensam-kommande flykting under hösten 2015. Han var då 17 år och placerades i Örebro.
– Jag kom båtvägen via Turkiet och Grekland. Jag tog mig därefter till Sverige. I Örebro bodde jag i en flyktingförläggning och fick börja läsa svenska, berättar Moaz.

Moaz hade en bror som också kommit till Sverige och som arbetade på Textilia i Rimbo. Med broderns hjälp fick han möjlighet till ett 6-månaders vikariat på Textilia i Rimbo. Idag är de tre bröder som bor i Rimbo och som jobbar på Textilia.
– Detta är mitt första jobb och det känns väldigt bra att tjäna egna pengar. Förutom att jag blir bättre på språket så lär jag mig regler och annat om hur det går till i Sverige, berättar Moaz.

På fritiden tränar Moaz och håller nu på att ta körkort. Han hoppas på en förlängning av sitt vikariat på Textilia annars kommer han att söka andra jobb eftersom han vill fortsätta jobba.
– Det är på arbetet man lär sig språket. Det mest jobbiga nu att jag förstår svenska, men har fortfarande svårt att prata svenska. Det är jobbigt att inte kunna få sagt det man vill, avslutar Moaz.

/ Anna Hallberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *