fbpx

Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor

Handdukar av trä, lakan av PET-flaskor - Textilia

Miljö & Hållbarhet, Vård & Omsorg

Stockholms läns landsting (SLL) är en av Sveriges största inköpare av textilservice. En position man förvaltar väl genom att ta ett stort ansvar för att driva utvecklingen av miljöcertifierade textilier. Ett samarbete mellan Textilia, Senstex och SLL har resulterat i utvecklingen av en rad nya textilier certifierade med Bra miljöval.

Textilflödet i vården är stort – inom Stockholms länd landsting finns över 1 miljon textilier i omlopp och 38 ton tvättas varje dag. Sett ur ett livscykelperspektiv innebär det en stor miljöpåverkan, från produktion till tvätt, torkning och transporter.

Det är i upphandlingsmomentet som det är möjligt att välja vilka miljökrav som ska ställas på leverantören och dess tjänster och produkter. I landstingets senaste upphandling av textilservice ställdes kemikaliekrav enligt utfasningslistan men också att textilier, frottéhanddukar, draglakan och kökshanddukar skulle uppfylla kriterierna för Svanen, EU-blomman eller Bra Miljöval. Dessutom ställdes krav på att tvätteriet skulle vara Svanenmärkt.

Miljömärkta textilier i vården

– Vi var nöjda med avtalet och glada över att vi skulle få in miljömärkta textilier i vården. Det var viktigt för oss att börja få in miljöcertifierade textilier, säger Anne Karlsson, expert på miljökrav i upphandling, SLL Hållbarhet.

Men det visade sig att Textilia ifrågasatte kravet på ekologisk bomull eftersom bomull, trots ekologisk odling, kräver oerhörda mängder vatten, både där den växer och när den tvättas och torkas i tvätteriet. Bomull är en fantastisk naturfiber på många sätt, men den kräver stor areal för att växa, och det är mark som i framtiden kommer att behövas för att odla mat – grönsaker till exempel.

Innovativa idéer och större perspektiv

Textilia hade sedan länge ett samarbete med företaget Senstex, en mindre textiltillverkare med innovativa idéer kring materialval samt lång erfarenhet från branschen. Textilia och Senstex var intresserade av att frångå kravet om ekologisk bomull och istället satsa på alternativa fibrer från trä, återvunnen bomull, miljöbomull och återvunnen polyester. De ville också ha en miljöcertifiering som såg på produkten ur ett större perspektiv för att få med materialmixen som är nödvändig i industritvätt.

Anne Karlsson berättar att landstinget var tveksamma i början:

– Vi hade ställt krav på ekologisk bomull och viktigt för oss var också att det skulle vara certifierade artiklar och vid tillfället fanns inte några direkta alternativ för produkter med materialmix och alternativa fibrer.

Dialog gav hållbara artiklar

En överenskommelse nåddes till slut tack vare att kraven i förfrågningsunderlaget möjliggjorde produktutveckling under avtalsperioden. Frottéhanddukar, frottélakan, draglakan samt babyfiltar var de första produktgrupperna som omfattades av avtalet. Men fler hållbara artiklar har tillkommit sedan dess såsom lakan, örngott, påslakan och bussaronger.

– Genom att öppna upp för dialog med Textilia kring materialval så lyckades vi få fram nya miljövänliga och bra miljövalscertifierade textilier för sjukvården. Det här är ett riktigt bra exempel på hållbar upphandling – tydlighet i miljökraven men även öppenhet kring nytänkande och gemensamma lösningar tillsammans med sin leverantör, säger landstingets hållbarhetschef Charlotta Brask.

Fakta De 227 000 miljöcertifierade artiklar Stockholms läns landsting har idag i form av frottéhanddukar, draglakan och babyfiltar bidrar till en årlig besparing av:

*Det motsvarar cirka 5000 människors årsförbrukning av vatten eller 87 år med öppen rinnande kran.

Här kan du se seminariet från Almedalen sommaren 2016

 

/ Anna Hallberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.