fbpx
Rena kläder, tomten, jul, julafton

Basal hygien hos Jultomten AB [intervju]

Vardagshjältar

Modern teknik och hållbara material är framgångsfaktorer även i framtidens tomteverkstad. Vi har fått den stora äran att träffa självaste jultomten mitt under de sista förberedelserna inför julafton. Vi är så glada att han kunde ta sig några minuter mitt i sitt hektiska decemberschema. Vi fick veta hur Tomten och hans nissar följer hygienrutiner, håller arbetsuniformerna rena OCH hinna dela ut alla julklappar under årets mest hektiska period. För även tomten – vår kanske främsta vardagshjälte – har nu tagit steget till en modernare textilservicelösning!

Hej Tomten, nu är det bara några dagar kvar till julafton, vad händer under den här perioden?

Det är full fart i tomteverkstaden, nissarna beställer klappar från nätet och de slås in i den här fantastiska julklappsmaskinen. Bara att lägga in paketet här, trycka på knapparna och så kommer det ut inslaget på andra sidan. De här manickerna fångar upp paketet och forslar in det på rätt hylla i väntan på att skickas iväg med drönare till alla förväntansfulla barn.

Oj, det låter väldigt modernt? Vad har hänt med tomteverkstaden och renarna?

Jo, ja alltså, det var väl inte helt schysta arbetsvillkor förr i tiden, så vi har tagit steget in i framtiden kan man säga. Nissarna sköter numera all kommunikation via mail, sms och snapchat. De tar emot önskningar och kollar sociala medier för att se hur snälla alla varit. Trollen får kol i strumpan! Och renarna, ja de har vi släppt ut på fjället, men de håller sig i närheten, vi ger dem ju mat och så, och sköter om dem. Och i närområdet här tar du fortfarande flygturer för att hämta upp take-away mat till alla nissarna.

Ni har ju en rätt intensiv arbetsperiod såhär i december, får man fråga hur Tomtens fina röda dräkt och alla nissarnas kläder tvättas?

Jo, det är viktigt att det är rent, det är många hem och hus som ska besökas. Även om drönarna sköter en stor del av paketutdelningen så åker jag fortfarande ut och delar ut många paket själv. Alla nissarnas kläder och min tomtedräkt har lagats, tvättats, ångats och pressats för den stora dagen. Förr om åren tvättade vi själva, men det var så himla tidskrävande och svårt att bli av med alla fläckar, limrester, svärta från kol osv. För att inte tala om den svart/vit-rutiga schack-färgen! Numera har vi anlitat tvätteri som tar hand om allt! Efter en dag i tomteverkstan slänger vi kläderna i stora tvättsäcken som renarna flyger till Textilia i Boden. Så varje ny arbetsdag har nissarna rena och fräscha kläder att hämta ut. Vi har ju en ganska hektisk tid här i december där vi jobbar skift dygnet runt för att få allt klart till julafton.

Det måste vara mängder av kläder – hur håller ni koll på allt?

Jo, förstår du det är också en väldigt smart och modern grej. I varje nisseluva, tröja, tights och strumpa är det ett litet chip insytt. Varje gång ett plagg hämtas ut, eller lämnas till tvätt så registreras det, så vi håller hela tiden koll på att ingen nisse hamstrar för många plagg i sitt personliga skåp. Och så har vi de här smarta klädskåpen där varje nisse får läsa av sitt personliga nisse-ID mot displayen och så kan han hämta ut dagens rena kläder. ”Full koll – snöboll!” som jag brukar säga lite skämtsamt! Ho ho ho!

Och Tomtens röda sammetsdräkt – går den att tvätta i vanlig maskin?

Även om min dräkt en gång i tiden var uppsydd i äkta sammet, så har även den moderniserats, främst ur miljösynpunkt men också för att den ska gå att tvätta i höga temperaturer så att den blir ordentligt ren. Utan att krympa! Årets tomtedräkt är uppsydd i ett skrynkelfritt och helt återvunnet material – en mix av polyester från återvunna PET-flaskor och träfibrer utvunna från förra årets julgranar. Nissarnas kläder är av bomull/polyester och allt kan tvättas i 70 grader. Då blir det ordentligt rent!

Och spritar Tomten händerna mellan varje skorsten?

Självklart! Hygienen är superviktig! Man vill inte dra med sig några bakterier från ett hus till ett annat.

Vi får tacka Tomten för den lilla pratstunden, och önska lycka till på den stora dagen!

Tack själv, ja nu måste jag rusa vidare. En riktigt god jul önskar jag dig och de dina! Ho, ho, ho!

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *