fbpx
Julia och kollega i smurfpyjamas

Sitter identiteten för en sjuksköterska i kläderna?

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

Föreställningarna om hur en typisk sjuksköterska ser ut är många och varierar från person till person. Den allmänna uppfattningen bland befolkningen när ordet sjuksköterska kommer upp, är nog dock ändå en snygg, slank sjuksköterska i en tight klänning. Denna föreställning grundar sig kanske från bilder från förr där unga, söta flickor stod på rad i prydliga figursydda klänningar med en hätta på huvudet, redo att ta hand om Sveriges befolkning.

Arbetskläder i patientnära vård

Idag ser vår sjukvård annorlunda ut, och lika så vår klädsel i den patientnära vården. Klädseln varierar i olika landsting, och i regionen jag arbetar i har vi äran att få välja mellan en blå smurf-pyjamas eller vita ograciösa ställ. Den lilla klänningen finns också såklart att välja på i ovan nämnda färger, som du kan matcha med pösiga smurfbyxor under. Som ni hör, känner jag mig inte det minsta vacker, snygg, fin, proper eller slank i dessa kläder.

Identiteten i kläderna

Jag kan ofta känna att detta påverkar mig mer än vad det kanske borde. Jag spenderar större delen av min vakna tid på mitt arbete, och varje dag när jag springer mellan svårt sjuka människor som behöver min hjälp, kan jag inte låta bli att tänka på hur jag uppfattas utåt. Det känns som om hela min identitet drunknar i dessa alldeles för stora kläder. Jag får aldrig lov att känna mig som mig själv, och jag får aldrig lov att känna mig fin. Tanken på att behöva känna så resten av mitt yrkesliv är nedslående. Jag får ofta höra kommentarer om att man inte känner igen mig utanför jobbet. Inte enbart kan detta bero på kläderna såklart, men jag tror att kläderna ligger till grund för hur man känner sig på insidan.

Julia Sundström. Foto privat.

Accessoarer

För att kompensera upp dessa bylsiga kläder försöker jag göra det jag kan med accessoarer. Jag köper snygga klockor, pennor, skor och allt annat tänkbart med förhoppningen om att detta skall dölja mina kläder. Hur väl jag lyckas vet jag inte, men känslan är att jag får vara lite fin i alla fall. Mina förhoppningar är att det skall satsas på hela vårdsverige i framtiden. Om vi skall radda upp alla problem som ligger framför oss att lösa inom vården rankas inte kläderna speciellt högt såklart, men någon gång, kanske någon gång, kan jag få gå en dag på jobbet och känna mig fin i de kläder jag bär.

Enade och starka

Samtidigt tycker jag att det där med vår klädsel är något fint. Vi är alla lika inför varandra. Inget skiljer yrkeskategorierna åt, inget skiljer oss som människor, vi är enade och starka tillsammans. För mig är det också lättare att gå in i en roll med dessa kläder på. I mitt yrke krävs det att man har skinn på näsan, en stor dos tålamod och ett leende på läpparna. Allt detta hittar jag när kläderna åker på, vilket för mig känns fantastiskt. Tack smurfpyjamasen för det!

/ Julia Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *