fbpx

Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019

Årets Miljöstipendium går till start-up bolaget Nature Hommage

Miljö & Hållbarhet, Vardagshjältar

Årets Miljöstipendium går till start-up bolaget Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast. Bakom namnet döljer sig duon Anisa Nordén och Jenny Eckerud som lyckats skapa en kollektion av sportkläder i klassisk design gjorda av återvunnen plast från havet, bland annat från gamla fiskenät.

Nature Hommage visar hur man kan minska miljöpåverkan inom klädbranschen. En stor del av vår världs industriella plast hamnar i våra hav och utgör ett stort hot mot det marina ekosystemet. Klädindustrin är dessutom känd för att vara en stor miljöbov, där 67% av marknadens träningskläder idag är tillverkade av industriellt framtagen plast, exempelvis polyester och nylon. Tygerna tas fram på syntetisk väg, vilket kräver en stor mängd vatten och energi för att kunna produceras.

En lösning på flera miljöutmaningar

Enligt Nature Hommage estimerar forskare att det vid år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav.

– Med hjälp av vår produktionsteknik har vi bevisat att det går att lösa flera miljömässiga problem i ett. Genom att tillverka träningskläder från återvunnen plast bidrar vi till renandet av jordens alla hav, tillsammans med en minskad energi och resursanvändning. Vår första kollektion är framtagen av 120 kg återvunnet nylon (plast) varav 30 kg är återvunnet fisknät.

Nature Hommage beräknar att 1000 klädesplagg från deras kollektion sparar 210 liter olja och 1430 kg koldioxid till skillnad från traditionellt producerade träningskläder. Det återvunna tyget har upp till 80 % mindre klimatpåverkan i jämförelse med det traditionella tyget som tas fram på industriell väg – direkt från råolja.

Nature Hommage tilldelas Textilias miljöpris 2019 med motiveringen:

Ett litet och nytänkande varumärke som utmanar klädindustrins resursslöseri genom att erbjuda en lösning på flera miljömässiga utmaningar. Genom att använda återvunnet material från havet, bidrar Nature Hommage till att minska resursslöseri och samtidigt rena jordens hav. Genom minimalistisk och klassisk design kombinerat med information och kunskap vill man utbilda och påverka konsumenter till nya köpbeteenden som spar jordens resurser

Tid för prisutdelning och presentation av Nature Hommage meddelas vid senare tillfälle.

Textilias miljöstipendium delades ut första gången 2013 och syftar till att premiera och uppmuntra studenter till att engagera sig inom textil och miljö.

Foto från www.naturehommage.com

/ Anna Hallberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *