fbpx

4 faktorer att ha koll på för att välja rätt färg på arbetskläderna

arbetskläder klänning för undersköterskor i olika färger

Vård & Omsorg

När du är på gång att upphandla arbetskläder vill du såklart ha plagg som är snygga och funktionella samtidigt som de stärker gemenskapen och yrkesstoltheten. Du vill välja en färg som representerar er verksamhet utåt, samtidigt som den skapar känsla av samhörighet och tillhörighet hos medarbetarna.

Men hur lyckas man välja en färg som alla är nöjda med? Ska alla ha samma färger på kläderna eller ska det finnas alternativ? Och finns det färger som klarar sig bättre eller sämre igenom ett hundratal tvättar? Frågorna är många, och svaren – ja, de har vi! Med vår långa erfarenhet av tvätt- och textilservice så vet vi vad du bör tänka på, vad som fungerar i praktiken och vad du bör undvika.

Gör personalen delaktig

Börja med att bjuda in personalen i valet av färger, det är i slutänden de som ska bära kläderna. Det är viktigt att de redan från början känner delaktighet och engagemang. Låt dem få framföra sin önskelista, för att få en grund att ta avstamp ifrån. Både utifrån vilka färger de gillar, men även vilka färger de anser representerar er verksamhet. Tanken är inte att tillmötesgå alla enskilda önskemål och ha arbetsplagg i alla regnbågens färger, utan ni behöver ”koka ihop” förslagen, för att slutligen enas om en eller två färger. Glöm inte att resultatet ska vara en enhetlig och representativ arbetsuniform.

Välj inte för många färger

Vår starkaste rekommendation är att inte välja fler än TVÅ färger. Och med det menar vi max 2 färger på överdel och 1 färg på byxa. Att välja fler färger än så medför en mycket krångligare hantering. Tänk på hur det praktiskt ska fungera med sortering i ert textilförråd. Både i antal hyllplatser samt hur många plagg som kommer att behövas i varje storlek och i varje färg för att alltid ha ett tillräckligt stort behovslager.

Med flera olika färger riskerar er textilstock att bli väldigt stor (och dyr! Läs vår artikel om faktorer som driver kostnader här). Samtidigt finns det ändå risk för att vissa hyllor blir tomma vid oförutsedda händelser som innebär fler klädbyten under en dag. Och återigen – kom ihåg det här med enhetlig uniform. Många olika färger kommer inte att ge samma profilering. Ni vill ju ha ett gemensamt utseende som markerar vilka ni är och att ni hör ihop.

Undvik specifik färgkod

När ni väl hittat den färg eller de färger som ni är överens om, se till att inte spetsa in den på detaljnivå genom att ange en specifik och unik färgkod. Det finns så många olika nyanser av rosa, blått, grönt eller vilken färg ni än valt, så textilleverantören kommer att kunna hitta en snarlik färg. En specifik färgkod kommer troligen leda till infärgning av ett helt nytt tyg och därmed ge en mycket längre leveranstid. Och en dyrare tjänst.

Välj färg med bra beständighet

Den färgbeständighet som du upplever med privata kläder hemma i tvättstugan, kan inte jämföras med tvättning i ett professionellt cirkulationstvätteri. Där tvättas i stort sett alla arbetskläder som ska användas inom vård och omsorg enligt Textilhandbokens riktlinjer för hygieniskt ren tvätt. En uppskattad levnadstid på kläderna på upp till 5 år, tillsammans med att de ska tvättas efter varje användning, leder till att de kan tvättas upp emot 100 gånger innan de är utslitna. Det går därför inte att undvika att originalfärgen kommer att mattas och blekna en del över tid.

De färger vi erfar klarar denna form av tvätt sämst är svart och klarrött. Svarta plagg blir inte snygga när de bleknar. De riskerar att bli ”grådassiga” över tid. Jämför med en marinblå blus. När den bleknar kommer den att få en svagare blå nyans, men den är fortfarande marinblå. Liknande med klarröd som är en väldigt mättad färg med mycket färgpigment. Det har en tendens att fälla och risken finns att den fina röda bussarongen färgar av sig mot en vit BH eller undertröja. Rosa, lila och vinröd är då bättre alternativ i liknande färgskala.

Experthjälp

Vi har alltid våra experter redo att svara på dina frågor. Oavsett om det gäller färg, form eller funktion på dina arbetskläder. Kontakta oss här.

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.