fbpx
Så upphandlar du arbetskläder som vårdpersonalen inom kommunen gillar

Funktionella och snygga arbetskläder ger gladare personal!

Vård & Omsorg

Det allra viktigaste för vård- och omsorgspersonal, enligt vår uppfattning, är hur deras arbetskläder är utformade.

Arbetskläderna ska vara funktionella i de olika miljöer och sammanhang som personalen arbetar i. De måste vara sköna att ha på sig och fungera både sommar och vinter. Och så ska de vara snygga förstås! Rena och snygga arbetskläder bidrar till en ökad yrkesstolthet – en yrkesstolthet som dessa yrkesgrupper förtjänar lite extra.

Hur ska du göra för att vara säker på att personalen kommer att gilla sina arbetskläder?

Här kommer våra 4 bästa tips!

  1. Gör personalen delaktig
  2. Anpassa kläderna efter olika arbeten
  3. Kläderna måste vara sköna
  4. Prata med leverantörerna

1. Gör personalen delaktig

Inte helt oväntat så är delaktighet en viktig faktor. Om de som ska använda kläderna får tycka till innan upphandlingen är chanserna större att de blir nöjda med slutresultatet. Beroende på hur kommunens organisation ser ut så finns det flera olika metoder för att uppnå delaktighet. En bra grund är att upphandlare och textilombud eller personalombud ingår i samma arbetsgrupp. Ombuden måste ha möjlighet att bolla tillbaka det som diskuteras till personalen och ta in deras åsikter i processen. En annan bra metod är att du använder en enkät eller fokusgruppsundersökningar för att samla in vårdpersonalens åsikter om vad som är viktigt med arbetskläderna.

Guide: Att upphandla arbetskläder för kommun & landsting med bästa resultat

2. Anpassa kläderna efter olika arbeten

Din organisation består förmodligen av flera yrkesgrupper som har olika krav och önskemål om hur arbetskläderna ska fungera.

Det är funktionen som bör vägleda arbetet med att ta fram bra kläder. Det kan t.ex. handla om att kläderna ska lämpliga fickor för telefon och pennor, tåla kyla och väta eller inte skrynkla. Här gäller det att du har koll på vilka olika funktioner som finns inom er verksamhet för att erbjuda olika kläder som är anpassade till olika arbeten. En sjuksköterska har naturligtvis andra funktionskrav på sina kläder än t.ex. ett hemtjänstbiträde.

3. Kläderna måste vara sköna

För att personalen ska må bra så måste kläderna såklart vara sköna och sitta bra. Ingen vill jobba varje dag i ett bar byxor med en söm som skaver i midjan.

Här finns det mycket att tänka på. Ska byxorna vara med eller utan mudd? Ska de kunna vikas upp till ¾ längd? Att kunna vika upp byxorna på ett snyggt sätt är väldigt populärt på sommarhalvåret. Man bör även se till att kragar inte skaver och att urringningen på blusen inte glipar för mycket när man böjer sig framåt. Det är alltid bra att klämma och känna på olika material och materialsammansättningar så att du får en uppfattning vad ni behöver, samt att samla in information från olika leverantörer, vilket är mitt sista tips i listan.

4. Prata med leverantörerna

Det är till stor fördel att prata med flera textilserviceleverantörer innan man påbörjar sin upphandling. Då får man bra koll på vilka plagg och material som finns på marknaden och kan även få tips på vilka plagg som fungerar bra i andra verksamheter.

För en upphandlare som köper in IT-tjänster ena dagen och arbetskläder andra dagen är det inte lätt hålla koll på alla detaljer kring kläderna. Ta därför hjälp av experterna så att det blir rätt. Det händer ganska ofta att det ställs krav i upphandlingar på plagg eller material som inte ens finns.

Allt som allt handlar det om att personalen ska vara nöjda med kläderna och må bra när de använder dem. Arbetskläder har en stor inverkan på hur du mår och trivs på jobbet. De bidrar till och med till att sammanhållningen på arbetsplatsen blir bättre. Så låt dessa förberedelser inför upphandlingen ta sin tid. Det får ni tillbaka i slutändan.

/ Petter Nilsson

2 kommentarer på "Funktionella och snygga arbetskläder ger gladare personal!"

  1. Väldigt bra läsning, vi måste utbilda varandra i dessa frågor!

    • Petter Nilsson skriver:

      Vad roligt att du gillar artikeln! Vårt mål är att sprida så mycket kunskap som möjligt som leder till bättre arbetskläder och bättre upphandlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *