fbpx

Utveckling av textilstocken – ett ständigt pågående projekt på Region Örebro län

Vård & Omsorg

Intervju med Marléne Kerber, Textilsamordnare på Region Örebro län.

Region Örebro län har varit kund hos Textilia i många år. I avtalet ingår det bland annat att kund och leverantör ska ha ett gemensamt utvecklingstänk och att textilstocken ska optimeras under avtalets gång. Textilias kundansvarig har utvecklingsmöten med Region Örebro län 2–3 gånger per år. Där diskuteras bland annat nya produkter eller produktförädlingar, främst med fokus på miljö och hållbarhet.

Under åren har bland annat bäddtextilier bytts ut till ett Bra Miljövals-certifierat sortiment, både för vuxna och barn. Handdukarna har genomgått en livscykelanalys vilket ledde till att en ny resurssnål handduk togs fram. Personalbyxor med raka ben byttes ut mot en byxa med mudd i bensluten. Det innebar att antalet artiklar/storlekar i byxstocken kunde minskas med hela 66% (från 38 storlekar till 12).

En modernare och skönare patientklänning

I det senaste sortimentsutbytet var det dags för den gamla, lite omoderna, patientklänningen som funnits i sortimentet sedan innan 80-talet att få gå i pension. En ny patientklänning i omlottmodell i mjuk, skön trikå fick göra entré.

– Främsta anledningen till att vi ville byta ut den gamla patientklänningen var att den inte kändes användarvänlig för våra patienter, berättar Marléne. Kvinnor idag som blir inlagda på sjukhus, framförallt de som är lite äldre, har kanske inte så god rörlighet, de kan vara stela i axlarna, de kanske sitter i rullstol och då fanns risken för att den gamla rocken i det styva, stela tyget kunde ge trycksår. Den var också svår att ta på sig själv och begränsade rörligheten. I grund och botten så var orsaken till bytet en ökad bekvämlighet för våra patienter, men det var också viktigt för oss att man ska få känna sig lite fin, trots att man ligger på sjukhus. Och det gamla mönstret och färgerna lämnade en del att önska ur det perspektivet. Vi ville modernisera lite helt enkelt.

>> Läs även: Patientkläder för snabbare tillfrisknande

Uppskattad av såväl patienter som personal

Patientlänningen har nu varit insatt i sortimentet i drygt ett år och är mycket uppskattad. Patienterna upplever att den är skön att ha på sig och att den lätt att ta på och av, och personalen har uttryckt att den är mycket lättare att få på patienterna utan för många lyft. Så både ur patient- och personalperspektivet har det blivit en klar förbättring.

– En av anledningarna att vi valde den här modellen var också att den var den mest tilltalande oavsett kroppsform, säger Marléne. Den turkosa färgen känns också som ett bra neutralt alternativ, som passar de flesta oavsett hudton. Klänningen presenterades även i rosa för oss, men vi anser det lite förlegat att rosa ska förknippas med kvinnligt, samt att det är en färg som inte passar lika bra för alla.

Herrmodell under utveckling

Marléne berättar att hon under en längre tid ifrågasatt designen på gamla patientklänningen och ställt frågan om det inte fanns något bättre alternativ, något mer användarvänligt och som låg lite mer i tiden. Och med det som bakgrund tog Textilia fram den här omlottklänningen i stretchig trikå.
Och herrar – ni är inte förbisedda. Ett förslag om att byta ut den klassiska dagskjortan till en pikémodell i ett liknande mjukt och skönt trikåmaterial utvärderas just nu.

Utvecklingen är ett samarbete

Utvecklingsmöten mellan Region Örebro län och Textilia hålls i snitt en gång per termin. Det är utbyte av erfarenheter och behov som driver diskussionerna. Det kan ha uppstått behov eller frågor från verksamheterna och då lyfter Marléne in dem i mötet. Eller så kan det vara från Textilias håll som man vill presentera nya produkter, som kanske andra landsting/regioner köpt in och då kan de presenteras för att se om det även kan vara något för Region Örebro län att utvärdera.

– Det vi ser är att det finns en stor flexibilitet från Textilia, att man är lyhörd för oss som kund. På utvecklingsmötena är Textilia alltid duktiga på att berätta om vad som händer på marknaden, vad som är på gång. Det finns ett ömsesidigt utbyte, vi har ju båda intresse av att utveckla stocken, förklarar Marléne. Till skillnad från andra regioner så äger vi på Region Örebro län vår stock, så vi köper allting. Vi hyr inte kläderna av Textilia utan det vi köper in är rena tvätteritjänsten. På så vis blir det ju också delvis att vi styr lite mer. Vi kan inte bara ”hoppa på tåget” när det kommer nya förslag, utan vi behöver ta ett extra varv kring den frågan när det ska in nya modeller eller nytt utbud.

>> Läs även: Västerbotten läns landsting väljer Fairtrade

Användarna måste bli involverade

Inför ett planerat utbyte går Marléne ut i verksamheterna där hon ser att det finns störst behov av det här nya plagget, och frågar – vad tycker ni, skulle det här funka? Hon sitter inte ensam vid bordet och fattar beslut, utan hon vänder tillbaka till användarna i verksamheten – vad tror de kan vara funktionellt och gångbart ute hos dem. I vissa fall så testkör de även plaggen i verksamheten under en tid för en grundligare utvärdering.

– Vi har som enda region i landet fortfarande vissa personalplagg som är 100% bomull. Ur ett ekologiskt perspektiv är det långt ifrån optimalt, säger Marléne. Så vi tittar absolut på andra materialval. Just nu utvärderar vi om en Tencelblus kan vara något för oss. För vi ser det att gå från bomull till träfiber är ett steg i den normala utvecklingen för oss. Så Tencelblusar har vi ute på test just nu för att se om det funkar hos de verksamheter som har blusen i 100 % bomull idag och hitintills har vi fått väldig positiv respons.

Utveckling enligt Svensk standard

Marlene sitter även med i SIS (Swedish Standards Institute), där de just nu, nationellt, jobbar med hur mönster ska se ut för personalplagg. Det handlar om att tillmötesgå hur det ser ut idag ute i vården – med materialval och med modeller, så att de är funktionella för så många som möjligt. De ser även över om det är dags att måttenhet kilogram och längd på plaggen tas bort, och ersätts av mer neutrala begrepp som Small, Medium, Large, lång/kort.

– Det blir en väldig fixering vid det här med kg. En person kan väga 70 kg men passa bäst i en 60kgs-byxa för att hens kilon sitter någon annanstans än på rumpan. Eller tvärtom. Även om en byxa idag kan ha standardmått, innebär det inte att det finns standardmått på en människa, som vi alla vet. Den förändringen hoppas vi också ska kunna bli ett steg i att kunna ha en ännu bättre avvägd textilsstock som passar så många som möjligt, avslutar Marléne.

Guide: Att upphandla arbetskläder för kommun & landsting med bästa resultat

 

 

/ Sofia Stark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *