fbpx

Vad är innebär de olika miljömärkningarna på våra textilier?

Miljö & Hållbarhet

Vad innebär det att vissa handdukar, lakan och personalkläder är mer hållbara för miljön? Vilka olika märkningar för miljövänliga och hållbara textilier finns det och vad står de för? Det ska vi reda ut här.

Som du säkert redan hört så är det själva tillverkningen av nya textilier som tar störst mängd resurser i anspråk; allt från fiberråvara, färger, kemikalier till vatten och energi. Textilierna behöver gå igenom många processer på vägen till färdig produkt och flera av dessa kan vara belastande för miljön om de inte utförs på rätt sätt. Risken finns att farliga ämnen går ut med avloppsvattnet eller med luften och på så sätt skadar den omgivande miljön.

En miljömärkt textil bör vara schysst producerad hela vägen från fiber till färdigt plagg, men det skiljer sig lite i vad som granskas beroende på märkning. Låt oss ta en närmare titt på de olika märkningar för miljövänliga textilier som du kan hitta på Textilias sortiment och vad de innebär:

Guide: Att upphandla arbetskläder för kommun & landsting med bästa resultat

Bra Miljöval

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning, som hjälper dig att hitta de produkter som är minst skadliga för miljön. Textilier med Bra Miljöval innebär produkter som är bättre både för miljön och för vår hälsa. För att konsumenttextiler ska få bära märkningen får de inte innehålla polyester från ny råvara. Däremot får industritvättade produkter, som textilier till sjukvården, innehålla upp till 30% ny polyester. Dessa textilier tvättas ofta och genom att ha en del polyesterinblandning håller de längre, vilket medför att nya textilier inte behöver köpas in.

Better Cotton Initiative

Better Cotton Initative (BCI) är en ideell organisation som grundades 2005 med syfte att definiera ett bättre och mer hållbart sätt att odla bomull. Bättre för producenterna, bättre för miljön som bomullen växer i och bättre för framtiden av bomullsindustrin. BCI:s mål är att förändra bomullsproduktionen världen över genom att göra Better Cotton till en konventionell handelsvara. För att nå sitt mål arbetar BCI med en mångfald av intressenter över hela bomullsproduktionskedjan för att förespråka mätbara och kontinuerliga förbättringar för miljön, brukssamhällena och ekonomierna i bomullsproducerande regioner.

Global Organic Textile Standard

GOTS är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan. Kedjan innefattar flera steg; odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget. Fibrerna i produkterna måste bestå av minst 95 procent naturfibrer som är ekologiskt certifierade. GMO är inte tillåtet och inte heller en blandning av ekologiska och konventionella fibrer. Märkningen omfattar alla stadier efter skörd, dvs. spinning, stickning, vävning, kemisk behandling och tillverkning av kläder och hemtextilier, packning, märkning, export, import och distribution.

Tencel®

Tencel® är ett varumärke tillverkat av österrikiskt företag som heter Lenzing och är en lyocell-fiber. Lyocell är ett organiskt material och framställs av cellulosa från snabbväxande träslag som eukalyptus och bok. Framställningsprocessen är cirkulär med ytterst få restkemikalier. Det som blir över bryts ner i biologiska reningsanläggningar. Lyocell har flera positiva miljömässiga egenskaper. Framodlingen av träslagen är mer resurssnål än bomull då det går åt mindre vatten för bevattning och mindre kemikalier för att hålla träden fria från skadedjur.

Oeko-Tex®

Oeko-Tex® är ett oberoende test- och certifieringssystem för textila råvaror som kan certifieras i olika stadier av produktionen. Olika typer av produkter måste uppfylla olika krav. Exempel på vad som kan vara berättigat till certifiering är: rågarn och färgade/färdiga garn, råtyger och färgade/färdiga tyger och stickat. Även färdiga artiklar (som alla typer av kläder och hemtextilier, sänglinne, frottéartiklar, textilleksaker m.m). Oeko-Tex® testning på skadliga ämnen fokuserar på den faktiska användningen av textilierna. Ju intensivare kontakt av en produkt mot huden, desto strängare är kraven som måste uppfyllas. Ökotex® kan vi kanske egentligen mer kalla en hälsomärkning än en miljömärkning. Den fokuserar på vilka kemikalier som kan finnas kvar i textilen när den når konsumenten, inte vilka kemikalier som använts i tillverkningen.

Källor: Naturskyddsföreningen, BCI, GOTS, Lenzing och Oeko-Tex®

/ Sofia Stark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *