fbpx

Varför ser livsmedelsplagg ut som de gör?

Person iklädd arbetskläder för matproduktion - Textilia

Hotell & Restaurang

En av de absolut viktigaste faktorerna, för att inte säga DEN viktigaste, inom produktion av livsmedel är hygien. Som konsument måste du kunna lita på att den mat du köper i affären eller på restaurangen har hanterats, framställts och paketerats på ett sådant sätt att du inte riskerar att få i dig farliga bakterier.

HACCP

Detta ställer naturligtvis hårda krav på hela produktionskedjan och inte minst på arbetskläderna som personalen använder när de hanterar livsmedlet. Det finns en metod som livsmedelsproducenter bör använda som kallas HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). HACCP är ett system baserat på vetenskapliga och metodiska principer, och identifierar specifika faror och åtgärder som bör kontrolleras för att livsmedelssäkerheten skall garanteras. Jag ska inte gå in mer i detalj på den metoden (det blir alldeles för långrandigt för detta blogginlägg) mer än att säga att även arbetskläderna måste passa in i detta kontrollsystem. Så när ett livsmedelsplagg är HACCP-klassat innebär det att det är godkänt enligt just detta system.

Hur påverkas designen?

Livsmedelsplaggen ser ut på ett speciellt sätt för att de ska vara lämpade att använda i livsmedelsproduktionen. Först och främst bör livmedelsplaggen vara vita för lättare kunna upptäcka orenligheter. Överlag är det sparsamt med fickor på livsmedelsplagg. Detta för att inget livsmedel av misstag ska åka ner i fickan. Livsmedel som hamnar i fickor är svårare att tvätta rent och det kan bildas dåliga bakterier till följd av detta. Därför får det inte förekomma några fickor ovanför midjan på plaggen. Likaså måste alla fickor på nederdelarna vara knäppbara med tryckknapp, alternativt täckta med ficklock (t.ex. telefonficka på benet). Om det är nödvändigt med en ficka på överdelen så ska denna vara placerad på insidan av plagget.

Hårskydd

Det rekommenderas att använda hårskydd (och även skäggskydd vid behov) inom livsmedelsproduktionen. Detta för att man inte vill ha hår i maten helt enkelt. Inte för att just hår är utmärkande dåligt rent bakteriellt, utan mest för att det är äckligt.

Tryckknappar i ärm- och benslut

Det är vanligt att de långärmade överdelarna har tryckknappar i ärmsluten så att man kan sluta till ordentligt för att förhindra bakterier (och hår) från att spridas till livsmedlet. Även underdelar brukar ha tryckknappar i benslutet. Det är överlag tryckknappar som gäller i livsmedelsplagg. Detta för att de ska vara lätta att försluta och ta av sig. Knapparna måste även vara i metall för att de ska kunna lokaliseras av en metalldetektor utifall en knapp skulle lossna från plagget och ramla ner i livsmedlet. Det är ju inget vidare att hitta en knapp i köttbullarna.

Slitstarka material

Det kanske säger sig själv att livsmedelsplaggen måste kunna tvättas ofta (minst varje dag) och i höga temperaturer för att upprätthålla rätt hygienisk nivå. Därför är plaggen sydda i slitstarka material som klarar av en tuff tvättbehandling.

Så nu vet du lite mer om varför livsmedelsplaggen ser ut som de gör.

 

/ Petter Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *