fbpx

Uppnå era miljömål med strategisk upphandling

I Sverige upphandlas det varor och tjänster för nästan 600 miljarder kronor varje år. Det är en otrolig ekonomisk kraft som, om den används på rätt sätt, kan vara ett effektivt verktyg för att uppnå din kommuns eller landstings miljömål.  Sommaren 2018 höll Textilias miljö- och kvalitetschef Jonas Olaison och kommunalråd i opposition för Miljöpartiet […]

I Sverige upphandlas det varor och tjänster för nästan 600 miljarder kronor varje år. Det är en otrolig ekonomisk kraft som, om den används på rätt sätt, kan vara ett effektivt verktyg för att uppnå din kommuns eller landstings miljömål. 

Sommaren 2018 höll Textilias miljö- och kvalitetschef Jonas Olaison och kommunalråd i opposition för Miljöpartiet Sara Richert ett seminarium i Almedalen. Detta seminarium, ”Låt leverantören göra jobbet”, tog utgångspunkt i hållbara samarbeten och kravställande i upphandling som båda är effektiva verktyg för att nå kommunens eller landstingets/regionens miljö- och hållbarhetsmål.

Nyckelfaktorer för att uppnå era miljömål

Jonas och Sara presenterar de nyckelfaktorer som gör att en upphandlad tjänst eller vara aktivt bidrar till att uppnå er organisations miljömål.

Det handlar bland annat om att:

  • inkludera upphandling av varor och tjänster i kommunens/landstingets övergripande miljömål
  • skaffa sig kunskap om varor och tjänsters miljöpåverkan för att angripa de som ger mest klimatnytta
  • ställa tydliga och långsiktiga hållbarhetskrav på leverantörerna som är direkt kopplade till kommunens/landstingets miljömål
  • se till att avtalet innehåller möjligheter till utveckling under avtalsperioden
  • kräva miljömässiga förbättringar av leverantörerna under avtalsperioden

 

>> Ladda ner vår guide med allt du behöver veta för att upphandla  textilservice till omsorg och hemtjänst

 

Själva seminariet är 25 minuter och avslutas med frågor och diskussion från deltagarna med fokus på goda exempel på miljömål som omfattar leverantörer och upphandlingar som resulterat i positiva klimateffekter.

Du är kanske även intresserad av att läsa

Västerbottens läns landsting väljer Fairtrade

Vad kostar svinnet av textilier egentligen

Vad innebär hållbar textilservice för oss