Historia

Ett ungt företag med en gedigen historia

Textilia är ett relativt ungt företag. Men våra rötter och erfarenheter sträcker sig flera decennier bakåt i tiden. Och redan från starten har vi haft fokus på utveckling och innovation som gör vår textilservice till den smartaste, effektivaste och mest hållbara på marknaden.

Hur det började

Namnlöst-6Från mitten av 40-talet drivs majoriteten av Sveriges alla tvätterier av Försvarsmakten. De ligger placerade i direkt anslutning till de orter där större regementen finns. På dessa tvätterier börjar man undan för undan även tvätta åt sjukvårdsinrättningar, olika landsting och statliga sjukhus. Under 70-talet beslutas att ägandet av dessa tvätterier ska övergå till landstingen.

Privatisering

På 90-talet privatiseras marknaden och flera av de landstingsägda tvätterierna ombildas till privata bolag. Genom en rad olika förvärv under 90-talet och början av 2000-talet skapas 2005 det som idag heter Textilia.

Innovation och miljö

Vi var tidigt ute med att introducera chip-teknik i våra tjänster vilket ökade spårbarheten och kontrollen på artiklarna enormt mycket. Vi var även först ut på den Svenska marknaden med att erbjuda ett nytt, flexibelt system för plagghantering, TLS, som kraftigt ökar tillgängligheten och kontrollen på plaggen och vi har lanserat egen-utvecklade digitala verktyg som förbättrar lager-kontrollen för våra kunder.

På miljösidan var vi först ut med att Svanenmärka våra tvätterier och vi ligger i framkant när det gäller utvecklingen av miljövänliga textilier. T.ex. börjar vi införa träfibermaterial istället för resurskrävande bomull i flera artiklar. Även återvunnen polyester börjar användas. Flera av våra artiklar idag är märkta med Bra Miljöval och GOTS (Global Organic Textilie Standard).

Vår bakgrund gör oss till en trygg textilservicepartner med lång erfarenhet i ryggen och med siktet hela tiden inställt mot nya innovationer.