fbpx

Zeunerts Bryggeri

Det fungerar så bra att vi knappast har någon kontakt alls. Det är precis så det ska vara – det ska funka så man slipper tänka på det och kan ägna sig åt kärnverksamheten istället.

- Zeunerts Bryggeri

God hygien och rena kläder ger gott öl

Zeunerts Bryggeri i Sollefteå med anor från 1857 tillverkar fortfarande sitt öl enligt samma hantverksmässiga metoder som för 160 år sedan där jäsprocessen sker i öppna jäskar och där ölet mognar i egen takt. Länge.

Det förstklassiga ölet förutsätter de bästa råvarorna: norrländskt, friskt källvatten och noga utvalt humle för den rätta smaken. Hygien är A och O i produktionen.

– Alla som arbetar i processen måste ha rena kläder, speciellt i jäskällaren där ölet jäser i öppna kar. Visserligen medför jäsningen att det frigörs kolsyra som lägger sig som ett lock över karen och förhindrar bakterier att tränga ned, men hygienen går det inte att slarva med, berättar platschef Martin Persson och fortsätter:

– I jäskällaren använder vi enbart kläder som är dedikerade för just den lokalen, och dessa kläder skall vara hela rena och fina. Skall jäskällarpersonalen göra något annat får de byta till andra kläder eller byta till nya kläder innan de går in i jäskällaren igen.

Zeunerts Bryggeri är en processenhet i Kopparbergskoncernen. Tio anställda brygger kvalitetsöl enligt de gamla traditionerna.

– Det ger en mognare och fylligare smak. Prova t.ex. vårt Höga Kusten eller Rickys Ipa, de kan jag verkligen rekommendera för dig som vill ha något extra, säger Martin.

Martin berättar att Zeunerts bytte textilserviceleverantör för några år sedan:

– Vi är helt beroende av leveranser i tid och det kändes tryggare att samarbeta med ett lokalt företag. Vi kan ha ett litet lager men vi har ett begränsat antal kläder i olika storlekar och måste ha leveranser av rena kläder en till två gånger i veckan. Vi får dem levererade i säck, sorterat efter storlek. Det fungerar så bra att vi knappast har någon kontakt alls. Det är precis så det ska vara – det ska funka så man slipper tänka på det och kan ägna sig åt kärnverksamheten istället.