fbpx

REMEO Stockholm

Vi försöker tänka miljömässigt i allt vi gör. Så därför känns det väldigt bra att vi även kan få in miljöaspekten på de textilier som används.

- REMEO Stockholm

Miljövänligt sortiment en självklarhet för Remeo.

På REMEO Stockholm erbjuder man kvalificerad vård och rehabilitering till patienter som behöver andningshjälp. När driftkoordinator Gunilla Knutas hörde talas om Textilias miljövänliga sortiment av bädd- och badtextilier var det självklart att de skulle byta ut sitt gamla sortiment.

Remeo ligger lugnt beläget i ett vackert naturområde i Sköndal, söder om Stockholm. Den hemlika miljön bidrar till att skapa de bästa förutsättningarna för att stabilisera och förbättra patientens hälsa. Kliniken har 16 inredda privata patientrum där patienterna kan sätta upp egna tavlor och bilder. Många är inlagda under en längre tid så det är viktigt att de kan känna sig som hemma. Dessutom har kliniken två mysiga trädgårdar, en välutrustad träningslokal för sjukgymnastik och arbetsterapi, ett patientbad med spa-känsla samt ett utbildningsrum.

Gunilla Knutas är driftkoordinator på kliniken vilket innebär att hon ansvarar för att vårdpersonalen och patienterna har allt de behöver, t.ex. kläder, lakan och medicinsk utrustning.

– Patienterna som kommer hit har oftast vårdats på en intensivavdelning och har en s.k. trachestomi (trach) i halsen. En trach är ett rör som förs in i luftstrupen och hjälper personen att andas. Att behandla och rehabilitera dessa patienter kräver mycket tid och resurser, vilket oftast inte finns på sjukhusen.

Gunilla Knutas visar deras miljövänliga lakan

Majoriteten av patienterna har en ryggmärgsförlamning som sitter väldigt högt upp på nackkotorna vilket innebär att de inte kan andas själva. Det är en väldigt speciell vård.

– Trots det så blir de flesta personerna vi vårdar här av med sin trach, och kan lämna oss antingen för att vårdas vidare på en annan sjukinrättning eller för att åka hem. Men en del är tyvärr tvungna att leva med sin trach resten av livet. Vi gör en bedömning om de behöver respirator hela tiden eller inte och tränar dem även i andas själva så mycket som möjligt.

Rehabiliteringen är väldigt individanpassad där fysioterapeuter, specialistläkare, sjuksköterskor, undersköterskor, medicintekniker, arbetsterapeuter, kurator och en rad andra arbetar sida vid sida för att patienten ska få en trygg och säker vård och rehabilitering.

Strukturerat miljöarbete

När Gunilla jobbat på kliniken i ca ett halvår valde hon att bli miljöombud och kunde då börja jobba strukturerat med miljö- och hållbarhetsfrågor. Hon håller koll på allt ifrån att patientmaten är ekologisk och att leveranskedjan är hållbar, till att kartlägga hur mycket skrivarpapper de gör av med på ett år.

– Så när Ann-Charlotte på Textilia presenterade deras miljövänliga alternativ på bädd- och badtextilier var det en självklarhet för mig att vi skulle byta ut vårt gamla sortiment mot det.

I dagsläget har Remeo miljövänliga påslakan, örngott, handdukar och draglakan i sitt sortiment (se fakta nedan).

– Vi försöker tänka miljömässigt i allt vi gör, t.ex. beställer vi alltid miljötaxi när vi skickar patienter till sjukhuset och vi sorterar allt material är möjligt. Så därför känns det väldigt bra att vi även kan få in miljöaspekten på de textilier som används, avslutar Gunilla.

Guide för att köpa in textilservice för privat vård och omsorg Ladda ner kostnadsfri guide!