fbpx

Hållbarhetschefen har ordet – ”Svanencertifikatet är ett utmärkt kvitto”

Miljö & Hållbarhet

Som hållbarhetschef är det fantastiskt kul att få jobba i ett företag som har som affärsmodell att leverera hållbar textilservice. Det gör ju att motiveringen att minska vår negativa påverkan redan är klar.

Svanencertifikatet är ett utmärkt kvitto

2020 firar vi att vi har lyckats Svanencertifiera samtliga fem stora tvätterier. En bedrift som har krävt fokus, uppfinningsrikedom och en hel del investeringar, men nu är vi där. Svanencertifikatet är ett utmärkt kvitto på faktisk miljönytta, på faktiska resultat. Tvätterierna i all ära, men det är våra textilier som har mest negativ påverkan på miljön. Här fortsätter vårt kontinuerliga förbättringsarbete för att öka deras livslängd och minska antalet textilier som ligger still hos våra kunder. Ju bättre snurr desto färre inköp!

Läs vår Hållbarhetsrapport 2020 (pdf)

Men en dag blir alla textilier kasserade.

Hittills har det funnits mycket få och små vägar till ett nytt liv för dessa textilier. Vi har under 2020 fortsatt vårt samarbete med både Re:newcell och Södra Cell när det gäller fiberåtervinning, och vi har dessutom inlett en stor satsning på upcycling – Textilia upcy. Vi har under året som gått skickat alla kasserade textilier från vårt stora tvätteri i Karlskrona till upcy. Där har textilerna designats om till nya användbara produkter som kan användas av både oss och våra kunder.

Jag ser mycket fram mot fortsättningen på denna utveckling. Jag är otroligt nöjd och stolt över alla våra framsteg på hållbarhetsområdet under 2020 och känner mig samtidigt väldigt inspirerad av de nya tuffa mål vi satt upp till 2025.

Jonas Olaison,
hållbarhetschef Textilia

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.