fbpx

Om Textilia

Vad vi gör

Textilia erbjuder smarta, miljövänliga och kostnadseffektiva textilservicelösningar för kvalitetsmedvetna kunder inom vård och omsorgssektorn i Norden. Det betyder att vi varje dag tvättar och levererar över 100 ton arbetskläder och textilier över hela landet och får många hårt arbetande människor att känna yrkesstolthet och värdighet mitt i en tuff verklighet.

Vi är ca 650 anställda, vi finns på åtta orter i Sverige och omsätter cirka 750 mkr per år.

Vi är störst på vård och omsorg

Vi är Sveriges största leverantör av textilservice till kunder inom vård och omsorg. Bland våra kunder finns alltifrån de stora regionerna och landstingen såsom Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Stockholm, Örebro, Kronoberg, Blekinge och Gotland till kommuner över hela Sverige samt privata vård- och omsorgsgivare.  Vi har även kunder inom hotell och restaurang samt ren industri över hela Sverige. Textilia är även huvudleverantör av textilservice till Försvarsmakten.

Vi är ett rikstäckande tvätteri

Vi är en rikstäckande leverantör med kunder över hela landet. Våra tvätterienheter hittar du i Boden, Långsele, Rimbo, Örebro, Göteborg, Malmö och Karlskrona. I Örebro finns även Huvudkontor med stab och vår kundtjänst. Den geografiska placeringen av enheterna är optimal för nationella uppdrag samtidigt som vi är en lokal partner.

Våra värderingar

Alla som jobbar inom Textilia gör det utifrån våra gemensamma värderingar. De genomsyrar vårt dagliga arbete i alla lägen.

  • ENGAGEMANG – Vi gör alltid det lilla extra med känsla och med värme. Vi utför våra uppgifter med stolthet. Vi tar ansvar och visar varandra uppskattning. Vi är alltid tillgängliga för våra kunder och bemöter dem på ett professionellt sätt.
  • TROVÄRDIG – Vi visar alltid respekt och ödmjukhet. Vi har en djup kunskap och vi delar gärna med oss av vårt kunnande. Vi håller vad vi lovar.
  • TILLSAMMANS –  Vi bryr oss om varandra och tillsammans skapar vi resultat. Vi samarbetar och hjälps åt. Vi utvecklas tillsammans med våra kunder och arbetar gemensamt för att möta deras önskemål.

Ägare

Textilia ägs sedan februari 2017 av DFD – ett av Danmarks största textilserviceföretag.

Hur det började

Namnlöst-6Från mitten av 40-talet drivs majoriteten av Sveriges alla tvätterier av Försvarsmakten. De ligger placerade i direkt anslutning till de orter där större regementen finns. På dessa tvätterier börjar man undan för undan även tvätta åt sjukvårdsinrättningar, olika landsting och statliga sjukhus. Under 70-talet beslutas att ägandet av dessa tvätterier ska övergå till landstingen. På 90-talet privatiseras marknaden och flera av de landstingsägda tvätterierna ombildas till privata bolag. Genom en rad olika förvärv under 90-talet och början av 2000-talet skapas 2005 det som idag heter Textilia.

Innovation och miljö

Vi var tidigt ute med att introducera chip-teknik i våra tjänster vilket ökade spårbarheten och kontrollen på artiklarna enormt mycket. Vi var även först ut på den Svenska marknaden med att erbjuda ett nytt, flexibelt system för plagghantering, TLS, som kraftigt ökar tillgängligheten och kontrollen på plaggen. Vi har även lanserat egen-utvecklade digitala verktyg som förbättrar lager-kontrollen för våra kunder.

På miljösidan var vi först ut med att Svanenmärka våra tvätterier och vi ligger i framkant när det gäller utvecklingen av miljövänliga textilier. T.ex. börjar vi införa träfibermaterial istället för resurskrävande bomull i flera artiklar. Även återvunnen polyester börjar användas. Flera av våra artiklar idag är märkta med Bra Miljöval och GOTS (Global Organic Textilie Standard).

Vår bakgrund gör oss till en trygg textilservicepartner med lång erfarenhet i ryggen och med siktet hela tiden inställt mot nya innovationer.