Vad kostar det att tvätta arbetskläder på arbetsplatsen? - Textilia

Räkneexempel – totalkostnad för att tvätta arbetskläder på arbetsplatsen

9 juni, 2017, Vård & Omsorg

Vi brukar säga att hyra av arbetskläder och tvättservice till sin personal kostar ca 10 kr/pers/arbetsdag. Då ingår

Räknar vi in en transportkostnad också landar kostnaden på ca 11 kr/pers/arbetsdag. Det genomsnittliga arbetsåret har 225 arbetsdagar vilket gör att vi får en totalkostnad på ca 2500 kr/pers/år för en komplett service.*

Diagram - tvätta på arbetsplatsen eller hyra textilservice
Diagram – Totalkostnad. Klicka för att förstora

Dolda kostnader att låta personalen tvätta själva

Låter man personalen, t.ex. inom hemtjänsten, tvätta sina arbetskläder själva på arbetsplatsen medför det en hel del dolda kostnader, varav kanske den största är arbetstid för personalen. Men även kostnader för inköp av arbetskläder, el- och vattenförbrukning av tvättmaskin och torktumlare samt inköp av tvättmedel spelar in i den faktiska kostnaden.

Arbetstid för personalen

Låt säga att det tar 10 minuter effektiv tid för en person att hantera en omgång med tvätt (3 minuter för att ladda och starta maskinen, 2 minuter för att föra över tvätten till torktumlaren och 5 minuter för att sortera och vika in tvätten). Hur många tvättar som behövs för att försörja personalen inom en hemtjänstverksamhet med rena arbetskläder varje dag varierar naturligtvis. Men på ett helt år blir det ändå väldigt många arbetstimmar som hemtjänstpersonalen lägger på att tvätta kläder. Då kan man även lägga till den tid det tar att administrera allas arbetskläder med storleksbyten och inköp till ny personal etc. Det är tid som skulle kunna frigöras till andra uppgifter som gynnar brukarna, och därför bör räknas med när man tittar på totalkostnaden för att tvätta sina arbetskläder på arbetsplatsen.

Kostnad för arbetskläder

För att kunna byta arbetskläder varje dag behöver ett hemtjänstbiträde ha minst 6 ombyten per vecka om tvätten hanteras på arbetsplatsen. En blus kostar ca 225 kr och ett par arbetsbyxor kostar ca 300kr**. Totalkostnaden för 1 hemtjänstbiträdes arbetskläder blir då 3150 kr.

Arbetskläderna belastar då arbetsgivaren med 20 kr/vecka med en avskrivningstid på 3 år, vilket ger en årskostnad för arbetskläderna på 1050 kr för 1 hemtjänstbiträde.

Kostnad för tvätt

Om vi utgår ifrån att hemtjänstpersonalen tvättar sina kläder i normalstora tvättmaskiner och torktumlare blir kostnaden 1,5 kr/tvätt och 1,5 kr/kg för torkning enligt Göteborgsenerig.se. Energikostnaden för att tvätta och torka 1 veckas klädbehov för ett hemtjänstbiträde, d.v.s. 6 uppsättningar arbetskläder, blir då 7 kr, om vi räknar på att de väger totalt 3,75 kg.

Räknar vi även med kostnader för vatten (1,35 kr/tvätt) och tvättmedel (0,47 kr/tvätt)*** landar vi på att en uppsättning arbetskläder för ett hemtjänstbiträde kostar totalt 8,95 kr att tvätta.

En tvätt veckan ger årskostnaden 402 kr för att tvätta 1 hemtjänstbiträdes arbetskläder.

Då är det inte medräknat kostnaden för att köpa in själva tvättmaskinerna och torktumlarna, samt ev. underhållskostnaderna för dessa.

Totalkostnaden i tid och pengar är således något man bör ha i åtanke när man funderar på om man ska hyra en komplett textilservice eller låta personalen ta hand om allt själva.

 

* Kostnaden är baserad på en kommunkund som väljer vårt Basic sortiment, utan egen logotyp och med ett normalt leveransavstånd och normalt antal leveransadresser. Avtalslängd på 3 år.

** Inköpt från mittplagg.se med 25 % mängdrabatt.

*** En tvättmaskin drar 58,5 liter vatten i snitt. Vattenpris 23,08 kr/kbm enligt Telge energi. Tvättmedelskostnad baserad på billigaste tvättmedlet på Coop 18 maj 2017.

/ Petter Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vår blogg!