fbpx

Räkneexempel – kostnad för att tvätta personalkläder på arbetsplatsen

Vad kostar det att tvätta arbetskläder på arbetsplatsen? - Textilia

Vård & Omsorg

Kanske tänker du att det måste vara billigare att låta personalen tvätta sina arbetskläder själv på arbetsplatsen, än att ta kostnaden för att köpa in en komplett textilservicehantering? Det är en ganska vanlig uppfattning. Men låt oss visa på skillnaderna i ett räkneexempel.

Att tvätta själv innebär nämligen en del dolda kostnader som du kanske inte har tänkt på?

Om personalen inom till exempel hemtjänsten förväntas tvätta sina arbetskläder själv så är den största dolda kostnaden: arbetstid för personalen. Men såklart kommer även kostnader för inköp av arbetskläder, el- och vattenförbrukning av tvättmaskin och torktumlare samt inköp av tvättmedel spela in i den faktiska kostnaden.

Arbetstid för personalen

Låt säga att det tar 10 minuter effektiv tid för en person att hantera en omgång med tvätt. (3 minuter för att ladda och starta maskinen, 2 minuter för att föra över tvätten till torktumlaren och 5 minuter för att sortera och vika in tvätten). Hur många tvättar som behövs för att försörja personalen inom en hemtjänstverksamhet med rena arbetskläder varje dag varierar naturligtvis. Men på ett helt år blir det ändå väldigt många arbetstimmar som hemtjänstpersonalen lägger på att tvätta sina kläder.

I tillägg kommer den tid som läggs på att administrera allas arbetskläder, med storleksbyten och inköp till ny personal, kläder till vikarier etc. Det är tid som skulle kunna frigöras till andra uppgifter som gynnar brukarna, och bör därför räknas med när du tittar på totalkostnaden för att tvätta arbetskläderna på arbetsplatsen.

Kostnad för arbetskläder

För att kunna byta arbetskläder varje dag behöver ett hemtjänstbiträde ha minst 6 ombyten per vecka, om tvätten hanteras på arbetsplatsen. Låt oss räkna på att en blus kostar cirka 225 kr och ett par arbetsbyxor kostar ca 300kr**. Totalkostnaden för ett hemtjänstbiträdes arbetskläder blir då 3 150 kr.

Arbetskläderna belastar arbetsgivaren med 20 kr/vecka med en avskrivningstid på 3 år, vilket ger en årskostnad för arbetskläderna på 1 050 kr för ett hemtjänstbiträde.

Kostnad för tvätt

Om vi utgår ifrån att hemtjänstpersonalen tvättar sina kläder i normalstora tvättmaskiner och torktumlare blir kostnaden 1,5 kr/tvätt och 1,5 kr/kg för torkning enligt Göteborgsenergi.se. Energikostnaden för att tvätta och torka 1 veckas klädbehov för ett hemtjänstbiträde, d.v.s. 6 uppsättningar arbetskläder, blir då 7 kr, om vi räknar på att de väger totalt 3,75 kg.

Räknar vi även med kostnader för vatten (1,35 kr/tvätt) och tvättmedel (0,47 kr/tvätt) *** landar vi på att en uppsättning arbetskläder för ett hemtjänstbiträde kostar totalt 8,95 kr att tvätta.

En tvätt i veckan ger årskostnaden 402 kr för att tvätta ett hemtjänstbiträdes arbetskläder.

Då är det inte medräknat kostnaden för att köpa in själva tvättmaskinerna och torktumlarna, samt ev. underhållskostnader för dessa.

Totalkostnaden i tid och pengar är således något ni bör ha i åtanke när ni funderar på om ni ska hyra en komplett textilservice eller låta personalen ta hand om allt själva.

Komplett textilservice

Vi brukar säga att hyra av arbetskläder och tvättservice från oss kostar ca 10 kr/person/arbetsdag. Då ingår:

Räknar vi in en transportkostnad landar kostnaden på ca 11 kr/person/arbetsdag. Det genomsnittliga arbetsåret har 225 arbetsdagar vilket gör att vi får en totalkostnad på ca 2 500 kr/person/år för en komplett service. *

 

 

* Kostnaden är baserad på en kommunkund som väljer vårt Basic sortiment, utan egen logotyp och med ett normalt leveransavstånd och normalt antal leveransadresser. Avtalslängd på 3 år.

** Inköpt från mittplagg.se med 25 % mängdrabatt.

*** En tvättmaskin drar 58,5 liter vatten i snitt. Vattenpris 23,08 kr/kbm enligt Telge energi. Tvättmedelskostnad baserad på billigaste tvättmedlet på Coop 18 maj 2017.

/ Petter Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *