fbpx

Det är på jobbet jag lär mig det svenska språket bäst

Vardagshjältar

Shiden har spelat fotboll så länge han kan minnas. Det började som en lek tillsammans med kompisar och syskon hemma vid huset i Eritrea. Sedan fortsatte det med matcher och turneringar runtom i Afrika. Det var också genom och tack vare fotbollen som Shiden hamnade i Sverige för drygt tre år sedan. Idag arbetar han som tvättbiträde på Textilia i Rimbo.

Det lyser i Shidens ögon när han berättar om fotbollen. Idag är han 24 år och han har spelat fotboll så länge han kan minnas. Först var det bara en kul lek tillsammans med syskon och kompisar. Ganska snabbt förstod Shiden att han hade talang. Fotbollen blev hela hans liv och tillsammans med sina bästa vänner reste han runt i Afrika och turnerade med sitt lag. Ganska snart fick Shiden en plats i landslaget!

På grund av det oroliga läget i Eritrea tog Shiden, tillsammans med tre vänner, chansen att komma till Sverige. Detta var för tre år sedan. Shiden hamnade i Hallstavik och även där blev fotbollen en stor del av hans liv. Förutom att plugga svenska spelade Shiden fotboll i Hallstavik IK.

Frågade om jobb i produktionen

Efter knappt två år i Sverige fick Shiden en praktikplats på Samhall och det var genom det jobbet som han kom i kontakt med Textilia i Rimbo för första gången.

– Jag ingick i städteamet på Textilia genom Samhall och en dag frågade jag om det fanns chans att jobba i produktionen, berättar han.

Idag har Shiden jobbat på Textilia i drygt ett år och Fanny Strömberg, Produktionsledare, är jätteglad över att ha en sådan positiv och duktig medarbetare som Shiden i gruppen.

Lär sig svenska genom jobbet

Idag bor han i Rimbo och varje morgon tar han bussen till Norrtälje där han går i skolan och läser svenska fram till klockan 12. Sedan tar han bussen tillbaka till Rimbo och arbetar på kvällsskiftet på Textilia i Rimbo.

-Det är på jobbet som jag lär mig det svenska språket allra bäst, säger Shiden. Även på fritiden försöker jag prata så mycket svenska som möjligt.

Förutom plugget och arbetet på Textilia håller han på att ta körkort. En bil har han redan köpt och den står och väntar på honom.

-Det är lite svårt med teorin men nu börjar jag känna mig redo. Nästa vecka skriver jag teoriprovet.

Shiden trivs med sitt liv i Sverige. Självklart saknar han sin familj, som han inte har träffat sedan han flyttade hit. Men han pratar ofta i telefon med dem. Något som han också saknar väldigt mycket just nu är fotbollen.

-Eftersom jag pluggar och jobbar så mycket just nu hinner jag inte spela fotboll.

Helgerna går åt till att läsa läxor och träffa kompisar. På frågan vad han drömmer om tvekar han inte med sitt svar.

-Ett fast arbete. Att jobba är det viktigaste av allt. Sedan drömmer jag om att få en egen familj här i Sverige. Och att börja spela fotboll igen.

>> Läs även: Tvätten – en integrerande framtidsbransch

/ Petter Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *