fbpx
Så gick det till när vi utvecklade omvårda-kollektionen

[Bakom kulisserna] Så gick det till när vi skapade OMVÅRDA-kollektionen

Vård & Omsorg

Att ta fram en helt ny klädkollektion är ingenting man gör över en natt. Det kräver gediget förarbete, många vändor fram och tillbaka till leverantörerna och noggrann utvärdering av plaggen. Ledstjärnan för oss har, ända från starten, varit att ta fram en kollektion som är snygg, funktionell, som har lång livslängd och är prisvärd. Den ska göra det lätt för upphandlare och inköpare i Sverige att ställa rätt krav på plaggen och i slutändan kunna erbjuda arbetskläder som personalen tycker om och som fungerar i alla lägen.

Så var börjar man då? I vårt fall började vi med våra interna experter inom affär- och tvättorganisationen. Vi samlade ihop våra gemensamma erfarenheter om vad vi vet efterfrågas utav våra kunder och vad som fungerar bäst i tvätthanteringen. Det var väldigt viktigt att båda dessa delar harmoniserar så att vi inte utvecklade en kollektion som kunderna gillar, men inte fungerar i tvätten eller tvärtom. Med denna sammanställning passade vi sedan över bollen till våra leverantörer.

Få ut det bästa av leverantörerna

Vi har valt att samarbeta med olika leverantörer för att vaska fram de riktiga guldkornen. Det finns en styrka i att jobba med flera leverantörer då de är bra på olika typer av plagg och man får på så sätt ut det bästa från varje leverantör.

Till en början ville vi inte styra dem alltför hårt, det var viktigt att de fick komma med sina bästa förslag på plagg utifrån våra grundläggande önskemål. Därefter började vi styra dem hårdare utifrån specifika krav på färger och andra detaljer. Det handlade inte bara om att varje enskilt plagg skulle vara snyggt och funktionellt utan att hela kollektionen skulle hänga ihop i modellerna och färgvalen. Vi ville att det skulle kännas som en komplett kollektion, helt enkelt.

Inte enbart klassiska vårdplagg

En viktig del i utvecklingen av kollektionen var att den inte enbart skulle innehålla de klassiska vårdplaggen, utan även plagg som fungerar för de som vill ha lite mer vardagskänsla, t.ex. för de som jobbar inom hemtjänsten. De kan t.ex. välja en snygg jeansskjorta med tillhörande jeansbyxor, eller kanske en pikétröja och ett par sjysta workerbyxor. Det var också viktigt för oss att kunna erbjuda bekväma och praktiska ytterplagg och överdragsplagg att använda vid färd mellan brukare.

När väl de första utvecklingsrundorna med leverantörerna var avklarade (skisser och provplagg skickades fram och tillbaka i en väldig fart) var det återigen dags för en intern genomgång med affär- och tvättorganisationen för att säkerställa att kollektionen var på rätt väg. Detta resulterade givetvis i ändringar och justeringar på plaggen som leverantörerna fick med sig för att skruva ytterligare på sina förslag till dess att vi kände oss 100 % nöjda med resultatet.

Noggrann kvalitetstestning

Sedan var det dags att testa kollektionen ute i tvätteriet på riktigt. Där genomgick plaggen vår rutinkontroll som alla nya plagg gör, d.v.s. vi säkerställer att de klarar av att tvättas många gånger med tillräcklig färgbeständighet, inte tappar formen eller förlorar kvalitet överlag. Det var först efter denna kontroll som kollektionen var helt färdigställd och kunde börja presenteras till våra kunder.

Kvalitetsmaterial och färger lätta att kombinera

När det gäller materialval till kollektionen har vi förlitat oss på vår långa erfarenhet. Vi har valt de material och gramvikter som vi vet håller hög kvalitet även efter flera års användning och som är bekväma för användarna. Till stor del handlar det om en bomull- och polyesterblandning, men du hittar även plagg i kollektionen i det miljövänliga materialet TENCEL, som är en cellulosafiber (lyocell) från träd. Vi använder det som ett alternativ till bomull i vårdblusarna, då bomullen är en väldigt resurskrävande växt. På så sätt kan vi hålla nere användningen av jordens resurser.

Färgerna i kollektionen vill vi att de ska kännas fräscha och moderna, och inte så vårdinriktade. Det ska också vara lätt att kombinera olika färger med varandra så att helheten blir superbra. T.ex. finns blusarna i åtta olika färger som antingen kan vara helfärgade eller kombineras två och två med en grundfärg och en “kompisfärg” på kragen eller fickan.

Nu återstår bara den absolut viktigaste delen: UPP TILL BEVIS! Kommer kunderna verkligen gilla denna kollektion? Vi är helt övertygade om att så är fallet!

Bläddra i OMVÅRDA katalogen online

Textilservice för kommunal omsorg och hemtjänst

Textilservice för region och landsting

/ Petter Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *