fbpx

Textilkunskap del 1: bomull och polyester

Bomull och polyester-blandning - Textilia

Miljö & Hållbarhet, Vård & Omsorg

Välkommen till första delen av Textilias grundkurs i textilkunskap. Vi kommer börja med att prata om de två olika materialen bomull och polyester. Att de flesta av textilierna som används består av bomull och/eller polyester kommer säkert inte som någon nyhet. Men vad består de olika materialen av, och vad har de för egenskaper?

Det ska vi ge svar på här.

Framställning av bomull

Bomull kommer från bomullsbusken som växer i varma klimat med mycket sol. Det är själva frökapseln som sitter under bomullsblomman som ger materialet som vi kallar bomull. Cirka en månad efter att blomman har fallit av har frökapseln vuxit till sig och är lika stor som ett hönsägg, ungefär. När kapseln är mogen öppnar den sig och bomullsfibrerna väller ut som en liten tuss. Tussarna samlas in för att sedan kardas och spinnas till långa trådar. Trådarna vävs eller stickas ihop till ett tyg.

Bomullens egenskaper

Bomull är ett väldigt tåligt material. Det kan tvättas och torkas i höga temperaturer utan att det bryts ner, dock med risk för krympning. Det är också en väldigt skön fiber som känns mjuk och len mot huden och som har utmärkta egenskaper för att ta upp fukt. Därför är det vanligt att badlakan och handdukar består av just bomull.

Visste du att bomull kan ta upp till tio procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas blöt? Totalt sett kan den ta upp hela 80 % av sin egen vikt i fukt, men då upplevs den som blöt. Bomull är också det enda material i världen som faktiskt blir starkare av att bli blöt. En negativ egenskap hos bomullen är att den skrynklar lätt om man inte använder en stor mängd kemikalier och, som sagt, har lätt för att krympa.

Framställning av polyester

Polyester är ett syntetiskt, oljebaserat material. Det framställs genom att smälta ner s.k. granulat (flagor) till en flytande massa. Denna massa blåses sedan ut genom en dysa, typ som ett stort duschmunstycke, för att bilda långa fibrer. Fibrerna får torka för att därefter kunna spinnas till trådar och vävas till ett tyg.

Polyesterns egenskaper

Till skillnad från bomullen är polyester inte alls bra på att ta upp fukt, endast 0,1 % av sin egen vikt. Därför är det vanligt att sportkläder tillverkas i polyester då man vill att fukten ska ”transporteras” bort från kroppen och inte fastna i plagget. Materialet håller däremot färgen på ett bra sätt, d.v.s. bleknar inte efter många tvättar, vilket kan vara fallet med bomullsplagg. Det har att göra med att polyestern kan färgas genomgående i hela trådfibern, medan färgen på bomullsfiber lägger sig ”utanpå” tråden. Polyester har heller inte samma problem med skrynklig, utan håller sig slätt och fint.

Varför blanda bomull och polyester?

Anledningen till att vi i många plagg använder en blandning av bomull och polyester, t.ex. 35 % bomull och 65 % polyester, är för att få ut de bästa egenskaperna från respektive material. Man får ett slitstarkt plagg med bra färgbeständighet som inte krymper så mycket och som är lättare att hålla slätt och fint utan användning av kemikalier. Även med en ganska hög andel polyester så bibehåller man bomullens mjukhet och komfort. Vi vill att plaggen ska hålla länge och torka snabbt, vilket är bra både för våra kunder och för miljön.

Läs också

Textilkunskap del 2: lyocell

Textilkunskap del 3: återvunna textilier

 

/ Petter Nilsson

9 kommentarer på "Textilkunskap del 1: bomull och polyester"

 1. Karin fast skriver:

  Hur ska jag tvätta min gamla fjällanorack.? Tyget är en blandning av polyester och bomull i förhållandet 65 /35

  • Sofia Stark skriver:

   Hej Karin, vi får rekommendera dig att följa ev. tvättråd i jackan, alternativt vända dig till tillverkaren och fråga. Det är för svårt för oss att svara på tyvärr. Lycka till!
   /Sofia för Textilia

 2. Lena.Mårtensson skriver:

  Om man torktumlar pike tshirt i bomull o polyzester krymper tröjan mycket
  Efter har tvättat den innan enligt vättråd så har den blivit ännu större vågar jag torktumla den nu

  • Sofia Stark skriver:

   Hej Lena.
   Det är svårt för oss att ge ett bra svar. Är det arbetskläder och en piké ur vår kollektion? För de får inte tvättas på egen hand, utan ska alltid lämnas på arbetet för att vi ska tvätta dem. Vi tvättar pikéer och kör dem i en s.k. finishtunnel för att uppnå bäst resultat och mindre krymp. Frågar du som en privatperson så skulle jag be dig vända dig till tillverkaren av plagget för bästa svar, men vårt generella råd är att luft/häng-torka. Just pikéer kan vara lite svåra att tvätta och sköta, hur resultatet blir beror mycket på kvaliteten på materialet.

 3. Anna skriver:

  Jag flyr polyester! Materialet andas inte så man svettas mer OCH eventuell svettlukt stannar kvar och är omöjlig att bli av med oavsett hur ofta jag tvättar plaggen eller vad jag tvättar dem i (inte ens ättika hjälper). Trots det tillverkas träningskläder, underkläder, strumpor och jackfoder ofta i polyester. Det gör mig galen! Oavsett hur dyrt man handlar är det svårt att helt undvika polyester.

  • Petter Nilsson skriver:

   Ja, det kan vara svårt att få bort dålig lukt från polyester tyvärr. Bästa tipset verkar vara att tvätta plaggen ofta så att inte svetten hinner bli ingrodd, eller använda ättika. Men det hade du ju redan prövat utan framgång. Polyesterns främsta egenskaper ligger i att det inte suger upp vätska och därför inte blir tunga och blöta när man sportar. Men med nackdelen att det inte andas lika väl som bomull. Jag får hoppas att du hittar några sportplagg som funkar, och inte hindras från att motionera!

 4. Susanne Löfstrand skriver:

  Det blir allt svårare att hitta bomullsjeans som inte är uppblandat med polyester. För mig med känslig hud är det inte optimalt. Märker att kläder överlag innehåller mycket polyester. Är det ett sätt att göra billigare kläder? Har vi använt för mycket bomull i våra kläder tidigare?

  • Petter Nilsson skriver:

   Hej Susanne!
   Som vi skriver i artikeln så är anledningen till att vi i många plagg använder en blandning av bomull och polyester, t.ex. 35 % bomull och 65 % polyester, är för att få ut de bästa egenskaperna från respektive material. Man får ett slitstarkt plagg med bra färgbeständighet som inte krymper så mycket och som är lättare att hålla slätt och fint utan användning av kemikalier. Även med en ganska hög andel polyester så bibehåller man bomullens mjukhet och komfort. Vi vill att plaggen ska hålla länge och torka snabbt, vilket är bra både för våra kunder och för miljön. Så den ekonomiska aspekten är inte styrande när det gäller uppblandning med polyester, även det såklart är ekonomiskt fördelaktigt med plagg i högre kvalitet som håller längre. Huruvida vi använt ”för mycket bomull” i våra kläder tidigare är svårt att svara på. Men sant är att världens bomullsproduktion har nått taket av sin kapacitet och det sliter ganska hårt på jordens resurser att framställa detta material. Så vi måste mer och mer hitta andra alternativ för att minska bomullsanvändningen i våra kläder. T.ex. lyocel eller andra cellulosa-baserade material.

 5. Anette Stenberg skriver:

  Jag har en överkänslighet mot syntetiska material (polyester, akryl mm) i kläder. Får stark klåda över hela kroppen och ibland oxå röda utslag.
  Nu kan jag enbart använda kläder i naturmaterial.
  Men jag har fortfarande stark klåda vid användning av en hel del kläder i naturmaterial.
  Givetvis har jag klippt bort tvättråd lappar mm i polyester.
  Så nu undrar jag om det kan vara så att sömmarna är i polyester?
  Får kläder märkas 100% i något naturmaterial och sys ihop med polyestertråd?
  Om polyester finns i sömmarna i bomullsplagg, hur kan jag kolla det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *