fbpx

Textilkunskap del 2: lyocell

Lyocell-stickad tröja - Textilia

Miljö & Hållbarhet, Vård & Omsorg

Välkommen till andra delen av Textilias grundkurs i textilkunskap. I denna del ska vi prata om lyocell; ett organiskt material framställt av träfiber. Detta material används ofta för att minska andelen bomull i textilierna. I våra textilier använder vi lyocell-material av varumärket TENCEL™.

Framställning av TENCEL™ lyocell

TENCEL™ lyocell är en så kallad regenatfiber som framställs av cellulosa från snabbväxande träslag som t.ex. eukalyptus och bok.  För att utvinna fibern ur trämaterialet används en biologiskt nedbrytbar kemikalie. Processen är sluten, vilket innebär att cirka 99 procent av kemikalielösningen kan återvinnas och användas på nytt. Det lilla som blir över bryts ner i biologiska reningsanläggningar. Efter kemikaliebearbetningen får man ut en trögflytande cellulosamassa. Denna massa pressas sedan igenom en dysa, typ som ett stort duschmunstycke, för att bilda långa fibrer. Man låter sedan fibrerna torka för att därefter tvätta och spinna dem till trådar och väva till ett textilmaterial.

Metoden kan liknas vid framställningen av polyester som vi berättade om i första delen i serien. I likhet med polyester har även lyocell fördelen att man kan få ”oändligt långa” fibrer vilket ger en stabil kvalitet på väven.

Stora miljövinster med lyocell

Anledningen till att man mer och mer ersätter bomull med lyocell är p.g.a. dess positiva miljömässiga egenskaper. Som vi nämnde ovan så är framställningsprocessen cirkulär med ytterst få restkemikalier. Dessutom är framodlingen av träslagen som används mer resurssnål än bomull. Det går åt mindre vatten för bevattning och mindre kemikalier för att hålla träden fria från skadedjur.

Träslagen har också fördelen att de kan växa upp på mindre markarealer, d.v.s. de tar inte mark i anspråk som istället skulle kunna användas för odling av mat. Det går även att odla träd på fler ställen i världen än bomull. Vi kan t.ex. inte odla bomull i Sverige, men vi har gott om träd.

Lyocells egenskaper

Lyocell som är en variant av viskos är, precis som bomull, ett mycket slitstarkt material. Väven har en sval och skön känsla mot kroppen och upplevs att den andas. Den har även utmärkta egenskaper när det gäller att ta upp fukt, som till och med överträffar bomullen. Dessutom är lyocell mer skrynkelhärdigt än bomull, mer färgbeständigt och torkar snabbare.

Blanda TENCEL™ lyocell och polyester

Av samma anledning som vi ofta blandar bomull och polyester blandar vi även TENCEL™ lyocell med polyester i våra textilier. Vi får helt enkelt en textil som håller längre, med bättre färgbeständighet och som torkar snabbare. För även om lyocell är bättre än bomull på många sätt så behövs det ändå en viss del polyester för att få en riktigt bra kvalitet.

Läs också

Textilkunskap del 1: bomull och polyester

Textilkunskap del 3: Återvunna textilier

 

/ Petter Nilsson

18 kommentarer på "Textilkunskap del 2: lyocell"

  1. Helena skriver:

    Mycket intressant! Jag letar efter sportkläder av lyocell. Varför finns inte det? Dels vandringsbyxor/friluftsbyxor. Blir det inte hållbart nog? Kan man i så fall impregnera med vax?

  2. Raija Hjalmarsson skriver:

    Varför töjer sig lyocell så mycket när man tvättar?

    • Petter Nilsson skriver:

      Hej Raija! Att plagget töjer sig har förmodligen ingenting med själva lyocell-materialet att göra. Det har nog snarare att göra med kvaliteten på själva plagget. Har man t.ex. ett trikå-plagg kan det töja sig ganska mycket och tappa formen vid tvätt oavsett material. Våra plagg som innehåller lyocell och polyester tvättas ganska hårt i över 70 grader utan att de töjer sig. Så lyocell-materialet är nog inte boven i dramat.

  3. Petter skriver:

    Hej Helena! Ursäkta att vi inte svarat på dina funderingar förrän nu 🙁
    Nu är ju inte vi någon tillverkare av sportkläder så jag kan inte svara med största säkerhet om varför det inte finns kläder i lyocell-material. Det får du nog vända dig till en sportklädestillverkare för att få helt korrekt svar.
    Men gissningsvis skulle jag säga att det beror på att lyocell har väldigt bra uppsugningsförmåga, vilket gör att svetten från kroppen inte transporteras bort utan blir kvar i plagget istället. Något som inte brukar vara önskvärt. Vad gäller byxor så är vår erfarenhet att lyocell ger en ”fallande” egenskap på tyget, vilket inte brukar passa så bra på byxor. Men till överdelar brukar det vara skönt med den typen av tyg. Hoppas det ger lite svar på dina funderingar iaf!

  4. Josefin skriver:

    Hej!
    Hur många tvättcykler tål ett plagg i 100 % lyocell? Tål det fler eller färre tvättar än ett plagg i 100 % bomull (om man antar att de tvättas i samma temperatur, ca 30-40 grader)?
    Tacksam för svar!

    • Petter Nilsson skriver:

      Hej Josefin! Jag ber om ursäkt att svaret på din fråga har dröjt så länge. Här får jag helt enkelt skylla ifrån mig på Outlook som helt plötsligt lagt alla notis-mail om kommentarer i skräppostmappen :S Hur som haver, din fråga är inte så lätt att svara på generellt. Lyocell och bomull är två likvärdiga material med lite olika egenskaper. Bomull krymper lättare och tappar formen, lyocell håller färgen bättre men är känsligare för värme o.s.v. Vi blandar nästan alltid plaggen med polyester för att få så bra kvalitet (läs hållbarhet) som möjligt. Vi har inte sett någon skillnad på slitage på plaggen som innehåller lyocell/polyester jämfört med plaggen som innehåller bomull/polyester. Hoppas detta svarar någorlunda bra på din fråga. // Petter

  5. Åsa Balkhed skriver:

    Hej!
    Går det att beställa en provbit av tyget lyocell?
    Mvh Åsa

  6. Petter skriver:

    Hej Åsa!
    Tyvärr så har vi inga tygprover hos oss att beställa. Vi är inte tillverkare av materialet utan vi köper in plagg som innehåller lyocell.

    Med vänlig hälsning
    Petter

  7. Pierre F skriver:

    Hej. Jag skulle villja påpeka ett litet men inte oväsentligt sakfel i artickeln. Där står att ”lyocell är ett organiskt material som framställs av träfiber”. Men lyocell är per definition ett syntetiskt material (det tillverkas genom en kemisk process i fabrik). Råvaran träfiber är däremot ett organiskt och förnyelsebart material.

    Man bode kanske även nämna att lyocell är en variant av viskos, men med en betydligt miljövänligare tillverkningsprocess (som ni redan beskriver).

    • Sofia Stark skriver:

      Hej Pierre, stort tack för att du uppmärksammade oss på detta – vi uppskattar det verkligen. Artikeln är nu korrigerad och uppdaterad!
      Med vänlig hälsning
      Sofia

  8. Erik skriver:

    Hej!

    Jag upplever att material i Lyocell får noppor och att materialet blir mer ruggat vid tvätt i 40 grader än tex bomullsmaterial. Gäller detta för Lyocellmaterial generellt, eller finns det kvaliteter som klarar tvätt i 40 grader (eller mer) bättre utan att uppvisa slitningar i materialet?

    • Sofia Stark skriver:

      Hej Erik.
      Du har rätt i att lyocell generellt har en tendens att noppra sig mer än t.ex. bomull. Det kan bero på vilken typ av lyocell som används och hur den har hanterats i tillverkningsprocessen. På Textilia har vi lyocell-material som fungerar i industritvätt (70 grader i 10 min). Detta är en väldigt hård tvätt som kräver mycket av materialet, men det är något som våra plagg klarar av. Vi använder en blandning av polyester och TENCEL™ (en specifik lyocell från företaget Lenzing) som är anpassade för just industritvätt.
      Så ja, det finns lyocell-plagg som klarar högre temperaturer och som inte blir noppriga lika lätt. För att undvika dessa problem så gott som det går, bör du följa tvättråden som medföljer plagget för att vara säker på att de klarar tvättemperaturen.
      Mvh Sofia för Textilia

  9. Sebastian skriver:

    Vilken blandning procentuellt sätt har textilerna som tål industriell tvätt?
    Är det tex 10% polyester och 90% .lyocell?

    • Sofia Stark skriver:

      Hej Sebastian,

      Det finns inte ett generellt, övergripande svar på vilken exakt blandning som tål industritvätt, då det finns flera faktorer som avgör tåligheten, som t.ex. gramvikt och vävtäthet, kvalitet på sömmar, etc. Vi väljer vävar som är anpassade att klara temperaturer som uppnås vid industritvätt.

      För våra plagg är mixen oftast 50/50, och plaggen går igenom flertalet tvätt-, krymp-, och hållbarhetstester innan de godkänns för att sättas in i vårt sortiment, så att vi vet att de klarar av vår tvättprocess.
      (Men vi skulle säga att en viss mån av polyester är nödvändigt för att textilierna skall klara industritvätt, det fungerar inte med t.ex. 100% bomull.)

      Med vänlig hälsning Sofia för Textilia

  10. Mia skriver:

    Hej! Har ett par lyocell byxor som blir alldeles stela efter tvätt o tork på lina inomhus. Tvättar alla mina plagg utan sköljmedel men bör jag tvätta dessa byxor med det? Hittar inget om andra som har detta problemet med lyocell plagg. Verkar endast vara mina byxor då andra plagg i samma material är mjukt som vi har hemma.

    • Sofia Stark skriver:

      Hej Mia! Viskos- och lyocell-material blir generellt lite stela när de är blöta. Det brukar mjuka upp sig när plagget torkar och börjar användas, så plagget är inte förstört och ständigt stelt. Det man kan tänka på att viskos/lyocell-materialen blir svagare när de är blöta till skillnad från bomull där fibern blir starkare i blött tillstånd. Det gör att viskos och lyocell ofta har lägre rekommenderad tvättemperatur och inte alltid kan torktumlas. Har man tvättat ett lyocell-plagg alldeles för varmt skulle det kunna bli stelt även efter torkning.

      Gällande sköljmedel så fungerar det ungefär som balsam fungerar på vårat hår. Det gör att fibrerna och trådarna i tyget glider lättare mot varandra och tyget upplevs mjukare. Om du har ett lyocell-material skulle jag säga att sköljmedel inte skall behövas då materialet bör bli skönt och mjukt ändå. Sköljmedel kan absolut ge bättre komfort, men innebär extra kemikalier så man bör överväga om man tycker det är nödvändigt. För träningskläder skall man aldrig använda sköljmedel då det kan förstöra t.ex. fuktavledande funktion och möjlighet för tyget att ”andas”.

  11. Gerd skriver:

    Vad anser ni om att använda ättika i stället för sköljmedel ?

    • Sofia Stark skriver:

      Hej Gerd,
      Vi avråder generellt från sköljmedel då det är en onödig tillsats av kemikalier (som ibland kan vara skadliga för miljön). Vill man ha något som fungerar hyfsat motsvarande, så är ättika ett bra alternativ.
      Att inte använda sköljmedel är annars mest en vanesak och beror på vad man förväntar sig för känsla på textilierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *