Arbetskläder för industriföretag - textilia

Att köpa in arbetskläder till industriföretag: 6 faktorer som gör att du lyckas

22 juni, 2017, Hotell & Restaurang

Häromdagen läste jag en intressant artikel från Kommunala Företagens Samorganisation, KFS, som tar upp det snåriga förfarandet att köpa in rätt arbetskläder till ett stort industriföretag. Christer Andersson, arbetsmiljöingenjör på Skellefteå Kraft, lyfter fram flera viktiga faktorer för att köpa in arbetskläder som fungerar i längden.

6 steg till lyckat inköp:

  1. Delaktighet
  2. Fokusera på funktion och kvalitet framför pris
  3. Komfort och passform är viktigt
  4. Riskanalys
  5. Ha dialog med flera leverantörer
  6. Ta hem plagg att testa

1. Delaktighet

Delaktighet är nyckeln. Om de som ska använda kläderna får vara med i inköpsprocessen blir resultatet betydligt bättre. En arbetsgrupp som består av både skyddsombud och inköpare är en bra grund. Skyddsombuden måste även ha möjlighet att bolla tillbaka det som diskuteras till sina medlemmar och ta in deras åsikter i processen.

2. Fokusera på funktion och kvalitet framför pris

”Man får inte stirra sig blind på priset. Är folk nöjda med kläderna byter de dem inte så ofta och det spar pengar. Att köpa billigt kan bli dyrt i längden för kläderna håller inte, de går sönder och behöver bytas oftare”, säger Christer Andersson.

Det är funktionen och kvaliteten som ska leda arbetet med att ta fram rätt kläder. Det kan t.ex. handla om att kläderna ska tåla kyla och väta, torka snabbt eller vara flamskyddscertifierade. Här gäller det att ha full koll på vilka olika funktioner som finns på arbetsplatsen för att erbjuda olika kläder som är anpassade till olika arbeten. En elmontör har andra funktionskrav på sina kläder än t.ex. en vaktmästare.

Att köpa billigt kan bli dyrt i längden

3. Komfort och passform är viktigt

Kläder som används varje dag måste så klart vara sköna och sitta bra. Ingen vill väl gå en hel arbetsdag i en jacka som skaver eller underställ som sticks?

Här finns det mycket att tänka på. Ska byxorna ha raka ben eller ska de vara förböjda? Byxor med förböjda knän blir lite mjukare och smidigare. Man bör även se till att kragar inte skaver och klämmer och att det t.ex. går att ha hjälm under kapuschongen.

Det är också viktigt att klämma och känna på tyget i kläderna. ”Tyg kan vara som pansar och nästan ge skavsår på kroppen eller det kan vara mjukt och följsamt. Yllefiber kan vara stickig eller klippt så att den blir mjuk”, säger Christer Andersson.

 

Att upphandla textilservice för industri med bästa resultat Ladda ner vår guide

4. Riskanalys

Maria Rådmark, produktutvecklingschef på Grolls, är inne på samma spår som Christer när det gäller funktion, kvalitet och pris. En grundlig riskanalys bör genomföras för att kartlägga vilka risker som finns på arbetsplatsen och därmed fastställa vilka funktionskrav det ställer på arbetskläderna. Man måste förstå miljön man jobbar i helt enkelt och även vara påläst på vilka certifieringar som krävs på plaggen för att de ska vara godkända för arbetet.

Maria menar även att priset ofta är avgörande för kvaliteten. ”Även om flera leverantörer erbjuder plagg som på pappret är av samma material, t.ex. 65/35 polyester/bomull i 250 gram/m2, så är det inte alls säkert att de håller samma kvalitet. Billigare är ofta lika med sämre kvalitet.”

5. Ha dialog med flera leverantörer

Det är även till stor fördel att föra en dialog med flera plaggleverantörer så att man får bra koll på olika material och egenskaper, menar Maria Rådmark. För en inköpare eller upphandlare som köper in skruvar och muttrar ena dagen och arbetskläder andra dagen är det inte lätt hålla koll på alla detaljer kring kläderna. Ta därför hjälp av experterna så att det blir rätt. Maria Rådmark berättar att det hänt att inköpare efterfrågar material som inte ens finns på marknaden.

6. Ta hem plagg att testa

Avslutningsvis tipsar Maria Rådmark om att man kan ta hem ett eller flera plagg och låta personalen testa dem i verksamheten. Då kan man samla in mycket bra information om klädernas komfort, funktion och passform.

Det handlar ju trots allt om att personalen ska vara nöjda med kläderna och vilja använda dem. Kläder som inte används ger inget skydd någonstans.

 

/ Petter Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *