fbpx
var lugn och bara andas

Dansa – Pausa. Ta tillvara på ögonblicken som ges.

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

Som sjuksköterska har en alltid någonting att göra. Vilket ”att göra” som står på listan beror såklart på arbetsplats. På avdelning som jag arbetade på innan var det mycket stressigt och ett tidspressat schema. Mycket skulle göras och bockas av på speciella tider.

Att-göra-listan

På akutmottagningen där jag arbetar nu varierar det hur mycket som står på ”att-göra”-listan. Såklart beroende på hur många patienter som är på akutmottagningen, samt hur sjuka de är. Nu har jag inte längre några fasta tidpunkter som saker måste avklaras på, på samma sätt som på vårdavdelning.  Dock kan det vara mycket som skall göras, och listan kan växa sig lång på bara några få sekunder.

Aldrig färdig

Som sjuksköterska är en aldrig färdig. Det finns alltid någon som väntar. Är det inget medicinskt som väntar så är det en hand som behöver hållas eller några stärkande ord som behöver delas ut. Det finns alltid någon kollega som behöver ens hjälp och en dras åt olika håll. Vissa dagar hinner en inte ens gå på toaletten och vissa dagar hinner en knappt äta. Så hur får en då denna stressiga vardag att gå runt? För hur stressigt det än kan vara, är vi ju så många som brinner för det yrkesval vi gjort.

Ta tillvara på ögonblicken

Det jag brukar göra för att klara av vardagen är att faktiskt ta tillvara på de lugna stunder vi har. Om jag skall tala utifrån akutmottagningen så är det inflödet av patienter som avgör hur mycket tid en har att ta det lugnt.  Vissa nätter som jag arbetar kan vi ha 25-30 patienter, andra nätter kan vi sitta utan en enda patient. Då brukar jag ta tillvara på de stunder då verksamheten faktiskt tillåter att vi kan ta det lugnt. Lagom är bäst. Jag vill inte sitta alldeles för länge, men korta stunder känns bra för mig.

Andningspaus

Är det tvärt om, väldigt mycket att göra är det såklart också viktigt att pausa mitt alla stress och spring. För mig brukar det funka att faktiskt ta den lilla korta stunden för mig själv och andas när jag exempelvis är i läkemedelsrummet och iordningställer läkemedel till patienten. Det gör att jag fortfarande arbetar effektivt men kan få några minuter för mig själv. Det finns också tid för andningspaus när man exempelvis går mellan avdelningar, röntgen osv och då automatiskt får ett par minuter för sig själv.

Dansa – Pausa

Mitt hetaste tips till alla sjuksköterskor där ute är därför att dansa med lätta steg, men även ta tillfället i akt när det ges utrymme för att pausa. Det är viktigt att hitta sina egna strategier för detta, men att hitta dessa mikropauser vet vi alla att det är så viktigt för att orka bedriva en god vård. Dansa – Pausa.

 

Frågor & svar för dig som funderar på att byta textilservicepartner Ladda ner här

/ Julia Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *