fbpx

En sjuksköterskas betraktelser av sommaren

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

Sommaren är äntligen här. Brunbrända ben skymtas under de blå arbetsdräkterna, fräknar på näsan och solkyssta pannor möter en när man kommer till jobbet. Stämningen är högre när solen skiner på utsidan, trots att vi knappt ser vilket väder det är bakom de tjocka väggarna.
Man märker också att sommaren har kommit då det är nya åkommor som kommer in till akuten dagligen. Ortopedpatienterna har skjutit i höjden när sommarglada människor är här på besök på västkusten för att sola och bada. Brutna ben efter att ha ramlat på klippor, huggormsbett och drunkningstillbud är bara några av de sommarrelaterade åkommor som vi ser var och varannan dag nu.

Sommartid

Med sommaren kommer ju tyvärr inte bara den glädjefyllda stämningen och lättsamheten i hjärtat. Trots den lättsamma stämningen som råder i sommartid så ligger en annan känsla som ett tungt täcke över alla medarbetare. Sommaren som egentligen skall innebära semester, lediga dagar i en solstol och kanske ett glas vin i kvällsolen hotas av vetskapen om att det är svårt att rekrytera personal. Avdelningar slås ihop eller stängs ner under sommaren på grund av sjuksköterskebrist. Akutmottagningen har haft svårt att rekrytera för att täcka grundbemanningen vilket leder till en oändligt lång lista med luckor att täcka. Allt fler överbeläggningar trycks in på de redan överbelastade vårdavdelningarna. Sommaren är ett faktum.

Sommarvikarier

Samtidigt är det några nya, färska, vetgiriga, hungriga, engagerade och nyfikna medarbetare som kommer ut i verksamheterna för att läras upp och bli tuffa, trygga och säkra sjuksköterskor. Mitt i sommarkaoset skall de bli trygga och säkra och bedriva patientsäker vård, trots att ingen har tid att lära upp dem. Oron bland den ”erfarna” personalen är ett faktum, liksom att arbetsbördan för dessa blir otroligt tung. De skall få verksamheten att gå runt samtidigt som de skall lära upp, täcka upp för samt stötta de nya sjuksköterskorna. Det finns ingen tid till detta i semestertider. Patientantalet ökar kraftigt i takt med att klipporna fylls med glada badgäster i vår region och bemanningen sänks pga. sjuksköterskebrist. Vi måste jobba ännu lite lite hårdare, så kanske det går runt.

Sommarkrisen

För att lösa sommarkrisen erbjuder man ett så kallat sommaravtal, vilket innebär en bra ersättning för varje extra pass man tar under sommarmånaderna. För den som vill finns det även möjlighet att sälja semesterveckor och få en fast summa per såld semestervecka. Många nappar på dessa förslag för att tjäna en liten extra slant, medan andra inte skulle kunna tänka sig ett pris i världen för sin efterlängtade välbehövda sommarsemester. Alla gör som de vill, men samtidigt finns vetskapen om att man måste lösa de luckor som finns för att kunna bedriva en säker vård, vilket vi alla strävar efter. Sommaren är så efterlängtad men samtidigt så tuff. När vi får frågan vad vi har för tankar kring sommaren svaras det ofta att man bara längtar tills den är över. Inte ens de brunbrända benen eller den solkyssta pannan kan få känslan av otillräcklighet och klumpen i magen att försvinna.

Sommaren är här, men helt klart med blandade känslor.

/ Julia Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *