fbpx

Sjuksköterska – det bästa yrket i världen!

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

I kontrast till den sorg som ofta drabbar oss som sjuksköterskor, vill jag även belysa det vackra med yrket. Jag vill få hela världen att förstå att sjuksköterska är det bästa yrket i hela världen.

Jag kan inte riktigt sätta ord på vad det är. Glädjen. Spänningen. Det sorgsna. Det vackra. Det djupa. Det är en hel kompott av olika faktorer som faktiskt gör yrket till vad det är.

Drömyrket redan som barn

Som jag nämnde i min presentation har jag drömt om yrket sedan jag var barn. Det fanns så mycket spännande att läsa om i barnböckerna och det fanns så mycket intressant att se på tv:n. Jag är drygt 15 år äldre men ser fortfarande på yrket med samma spänning. Skillnaden nu är att jag idag faktiskt är en av karaktärerna i böckerna eller i tv-serien. Jag är inte bara någon som förundrat stirrar med stora ögon och önskar att det där var jag. Idag är det jag. Ibland får jag nypa mig i armen för att faktiskt förstå att jag är där jag alltid velat vara. När jag vandrar i sjukhusets korridorer med snabba steg i mina rosa Scholl-tofflor så är jag hemma i mig själv och jag kommer ofta på mig själv med att tänka att jag inte kunnat vara lyckligare. Finns det något bättre här i livet än det?

Bättre version av mig själv

Jag är i mitt privatliv ganska snål med att visa känslor och närhet. I min yrkesroll är jag ofta tvärt emot. Jag är social, utåtriktad, energisk. Med mina färgstarka bussaronger vågar jag vara en bättre version av mig själv. Jag vågar hålla i den där handen som jag så ofta ser behöver kramas hårt. Jag vågar ge den där kramen till damen som så gärna vill visa sin tacksamhet, och som jag så gärna omfamnar och både ger och tar utav den där delade tacksamma energin vi har mellan varandra. Hon- för att hon blivit hjälpt och omhändertagen, och jag- för att hon gett mig energi och lycka tillbaka. Den där kontakten som känns så rätt och är så fin. Den får mig att vilja fortsätta varje dag, trots att yrket ibland suger all energi jag har för stunden.

Möten och samtal

Mitt i all förödelse som råder, är varje möte så vackert. Jag har förmånen i mitt yrke att träffa människor av alla slag och i alla olika ålderskategorier. Människor som jag kanske aldrig skulle fått möjlighet att möta och samtala med annars, öppnar nu upp och visar mig ett förtroende och en tillit som jag verkligen omfamnar och tar tillvara på. Det är guld värt att få känna att jag, just jag, faktiskt kan göra skillnad för den här människan eller hela dess familj. Oavsett utgång av behandling och andra åtgärder så hoppas jag på att ha gjort skillnad för människan som bor i den sjuka kroppen. Jag försöker komma på något annat yrke som skulle få mig att känna mig lika priviligierad, men jag kan faktiskt inte komma att tänka på ett enda. Hur fantastiskt är inte det?

Hurra för att jag får utöva det finaste och bästa yrket i hela världen (enligt mig själv)!

/ Julia Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *