fbpx

Julia sjuksköterska – lyckligt lottad

fortbildning sjuksköterska

Vård & Omsorg, Vardagshjältar

Det är så fantastiskt att få vara sjuksköterska på så många sätt och vis, vilket jag pratat mycket om tidigare. En del av det fantastiska är att sjuksköterskeyrket är ett så brett yrke med många valmöjligheter.

Allmänsjuksköterska eller specialist

Som allmänsjuksköterska kan du jobba näst intill var du vill med varierande arbetsuppgifter och patientkategorier. Vill man arbeta mer specialiserat finns det en rad olika vidareutbildningar som ger dig möjligheten att arbeta än mer inriktat så som barnmorska, anestesisjuksköterska, operationssjuksköterska, ambulanssjuksköterska och så vidare.

Fortbildning genom arbetet

Vill man inte specialisera sig och läsa en hel vidareutbildning, finns det olika kompetenshöjande kurser man kan gå för att lära sig mer om det man brinner för. När jag arbetade på avdelning så upplevde jag att blev väldigt duktig och inriktad på just det jag arbetade med där, vilket för min del var stroke. På avdelningen fick jag fortbildning genom små utbildningar inom ämnet eller små korta föreläsningar om andra medicinska tillstånd man kunde tänkas stöta på när man arbetade på avdelningen.

Kurs i akutmedicinska tillstånd

Nu när jag arbetar på akutmottagningen stöter jag på de allra flesta olika typer av sjukdomstillstånd, patienter och skador. Jag förväntas kunna lite om allt kan man säga. Under hösten har jag valt att läsa en kurs på avancerad nivå inom akutmedicinska tillstånd. Kursen var på 7,5 högskolepoäng och jag fick läsa i skolan en dag i veckan i 10 veckor. Jag är så tacksam för denna kurs och att jag fick möjlighet att få läsa den. Jag har lärt mig väldigt mycket olika saker som jag tidigare stött på, men inte haft så djup kunskap inom. Nu är det ännu roligare att möta patienter och känna att jag faktiskt förstår lite mer om deras tillstånd, vad jag ska tänka på och hur jag skall handlägga dessa patienter.

Trots att det är oerhört tufft att studera samtidigt som jag arbetat mycket så har det helt klart varit värt det. Jag känner mig så vetgirig, vilket jag blivit mer och mer ju längre tiden gått sedan min examen för 2,5 år sedan. Det är en helt annan sak att studera och lära sig nu när man har arbetat och fått en klinisk blick, till skillnad från när jag läste grundutbildningen och inte hade något att hänga upp mina nya kunskaper på.

Lyckligt lottad

Jag känner mig lyckligt lottad som får ha ett yrke där man har alla möjligheter i världen att bli duktig inom så många olika områden. Jag får lära mig så mycket nya saker varje gång jag jobbar. Det bästa av allt är att jag aldrig kommer att vara fullärd och kommer således att få lära mig nya saker under resten av mitt yrkesliv. Det känns så häftigt och motiverande!

/ Julia Sundström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.