fbpx

Sebastians fantastiska resa

Vardagshjältar

Mycket sjukfrånvaro och ofta ont i ryggen, både på jobbet och hemma. Så såg Sebastians tillvaro ut i september 2015. När Sandra, produktionsledare i Karlskrona och Sebastians närmaste chef, bjöd in Sebastian till samtal om den upprepade sjukfrånvaron kände han att det var dags att ta tag i det. ”Jag visste egentligen själv vad jag borde göra och när jag väl tog tag i det kändes det så bra. Jag var redo att ändra på min livsstil och gå ner i vikt.”

Genom vänner och familj fick Sebastian kontakt med Textilia i Karlskrona och 2011 började han sommarjobba som tvättbiträde i produktionen. För drygt två år sedan blev han tillsvidareanställd och han har alltid trivts bra. Från och till upplevde dock Sebastian en del problem med ryggen och under 2014 och 2015 sjukskrev han sig ofta för kortare perioder pga. ryggvärk. ”Jag visste ju att det berodde mycket på min övervikt, jag hade bara inte tagit tag i det”.

I september 2015 kom vändpunkten. Med stöttning från flera håll och inledningsvis mycket pepp från sin brorsa började Sebastian att promenera och lägga om sina matvanor. Han var väldigt tydlig med att han inte ville gå på diet och han vägrade träna i grupp och gå på gym. ”Egentligen tog jag inte bort något när det gäller maten, utan minskade bara portionerna och la till mer nyttiga saker”, berättar Sebastian.

Efter drygt en månad var det dags att ställa sig på vågen igen. Den visade en viktnedgång på 10 kilo! ”Jag blev så otroligt imponerad över mig själv och det var resultaten som hela tiden sporrade mig att fortsätta. Dessutom är jag en person som gillar rutiner så det passade mig bra att planera in mina promenader och ha fasta mattider”.

Sedan har den fantastiska resan bara fortsatt. Förutom viktnedgång har alla ryggproblem försvunnit och även humöret har påverkats positivt. ”Både arbetskamrater och kompisar hemma säger att jag är en mycket gladare Sebastian idag”. Under resans gång har aldrig disciplinen varit ett problem. ”När jag har haft små svackor eller vid jul och semestrar när jag har ätit lite onyttigt har jag tänkt att det faktiskt är värt att få unna sig lite, men sedan har jag tagit tag i det direkt igen”.

Idag, 12 månader senare, är det med stolthet i rösten som Sebastian berättar att han är 35 kilo lättare. ”Jag har en professionell coach nu som hjälper mig med motivationen och som ger mig kostråd”. Och när det gäller träningen så gör Sebastian något som han aldrig trodde var möjligt för ett år sedan: högintensiv intervallträning, i grupp (!) och löpning. ”Jag trodde att jag skulle dö under mitt första pass, men nu är det bara kul”.

Avslutningsvis säger Sebastian, ”alla kan göra det som jag har gjort. Det är bara att ta tag i det, komma över tröskeln. Alla kan lyckas”.

/ Petter Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *