fbpx
Thusyanthan “Thusy” Kailasapilla på Textilia i Långsele

Jobbet på Textilia blev nyckeln till det svenska språket 

Vardagshjältar

Inbördeskriget på Sri Lanka tvingade Thusyanthan “Thusy” Kailasapilla att fly till Sverige. Här fick han snabbt jobb på Textilia i Långsele vilket blev en viktig nyckel in i samhället och till det svenska språket.

Thusy kom till Sverige 2002 där han bosatte sig i Sollefteå och redan efter 6 månader fick han jobb på Textilia i Långsele. Det var en annons i lokaltidningen som fångade hans uppmärksamhet.

– I annonsen stod det att Textilia behövde anställa flera personer för att hantera en ny landstingskund, berättar Thusy. Jag skickade en ansökan, fick komma på intervju och sedan blev jag anställd. Jag är väldigt tacksam för den dåvarande platschefen som anställde mig. Han jobbar tyvärr inte kvar idag.

16 år på Textilia i Långsele

Idag, 16 år senare jobbar Thusy fortfarande på tvätteriet och är en mycket omtyckt medarbetare.

– Jag älskar Textilia! Det här jobbet har betytt oerhört mycket för mig ända från början. Jag kunde ingen svenska när jag började, men tack vare mina kollegor så lärde jag mig snabbt. Jag har inte gått i skolan så mycket för att lära mig språket, utan det mesta har jag lärt mig här. Jobbet gjorde också att jag fick en inkomst och kunde klara mig själv.

Tidigare jobbade Thusy som tvättbiträde, men sedan 6 månader tillbaka är han samordnare för mangel- och galgstationerna. Via kameror övervakar han stationerna så att ingen artikel fastnar eller något annat fel uppstår som stoppar arbetet.

– Jag ser direkt ifall något blir fel och kan rycka in och lösa problemet snabbt, istället för att mina kollegor behöver meddela produktionsledarna. Jag täcker även upp om det saknas personal vid någon station. För mig är det viktigt att vi klarar våra produktivitetsmål på 15 000 galgade plagg per dag.

Nervöst med återkommande varsel

- Det bästa med jobbet är alla trevliga kamrater och bra arbetsledare. Under flera år så har vi tyvärr inte haft någon riktigt trygg och stabil platschef här, men nu när Urban Johansson har börjat så känns det riktigt bra. Det enda som inte är bra med att jobba på Textilia är att vi blir varslade om uppsägning med jämna mellanrum när upphandlingen av Västernorrland är igång. Då blir man såklart väldigt nervös.

Från Sri Lanka till Sollefteå

Thusy är född och uppvuxen på Sri Lanka. Redan från tidig ålder jobbade han i sin pappas mataffär samtidigt som han gick i skolan. I affären sålde de matvaror, frukt och grönsaker.  På grund av inbördeskriget på Sri Lanka tvingades Thusy och hans familj att fly landet år 2002.

- Jag har en bror som tyvärr dödades i kriget. Vi bestämde oss då för att lämna landet. Mina föräldrar flydde till Indien och jag tog mig till Sverige och hamnade till slut i Sollefteå. Här jag bott sedan dess med min fru och mina barn. Min fru är också från Sri Lanka men vi gifte oss inte förrän vi kom till Sverige. När jag inte jobbar spenderar jag såklart mycket tid med familjen. På sommaren tycker vi mycket om att promenera i skogarna, och vi gillar att umgås med våra vänner så mycket vi kan.  

/ Petter Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *