Björnkläder på byggarbetsplats - Textilia

Att utveckla nya arbetskläder för industriföretag – från skiss till färdigt plagg

1 juni, 2017, Hotell & Industri

Att utveckla en ny kollektion för arbetskläder till industriföretag är inget man gör i en handvändning. Det kräver stor noggrannhet i alla led för att inte tumma en millimeter på säkerheten.

Jag har träffat Maria Rådmark, produktutvecklingschef på Grolls, för att ta reda på hur det går till när de tar fram en ny kollektion av arbetskläder för Grolls varumärken; Björnkläder, Univern och Nytello.

”Det är inte varje dag vi tar fram nya kollektioner. Det är en komplicerad och resurskrävande process” berättar Maria. ”Certifierade plagg tar vi fram nya vart 2-3 år ungefär. Men när vi väl gör det så följer vi nedanstående arbetsprocess.”

Research

Det första vi gör när vi t.ex. ska ta fram en ny kollektion av varselplagg är att titta på hur våra befintliga kollektioner ser ut idag. Det ger oss en bra bild av vad vi vill förändra med den nya kollektionen. Vi lägger ut all information på ett skissbord där vi specificerar vad den kommande kollektionen ska ha för funktioner, vilka olika typer av plagg som ska ingå, t.ex. fodrad och ofodrad jacka, byxor med flamskydd, ska något plagg vara vattenavvisande eller t.o.m. vattentätt, o.s.v. Vi kanske har en jacka sedan tidigare som vi vill utveckla med extra fickor eller andra funktioner. Allt som berör kollektionen specificerar vi på skissbordet.

Materialsökning

När vi har bilden klar för oss hur den nya kollektionen ska se ut börjar vi leta efter rätt material till de olika plaggen. Vi tar då ställning till om vi vill ha bomull, polyester eller andra material och vilken gramvikt vi ska ha, vilken vävteknik som ska användas och andra egenskaper på materialet som behövs för att uppfylla plaggens funktion och komfort. Det är också viktigt att vi redogör i vilka temperaturer som vi vill att plaggen ska kunna tvättas i, eftersom det är avgörande för vilket material vi väljer. När vi tar in material från leverantören kräver vi att det ska ha tvättats minst 5 gånger och ibland upp till 50 gånger innan vi får hit det. Då kan vi verkligen säkerställa att materialet håller rätt kvalitet över tid.

Något som är viktigt för oss är att alla material vi använder är certifierade enligt OEKO-TEX Produktklass II. OEKO-TEX innebär att materialet inte innehåller kemikalier i sådana halter att de blir skadliga. Produktklass II innebär att gränsvärdena på materialet är anpassade för kläder som till större delen kommer i kontakt med huden.

Alla certifieringar ska finnas dokumenterade hos Grolls.

Materialtester

Efter att ha specificerat alla material vi behöver till de nya arbetskläderna beställer vi hem prover för att testa i vårt egna labb här på Grolls. Det är många tester som materialet måste klara för att kunna användas för plaggproduktion – allt från slitstyrka till vattenavvisning. Vi kollar även att materialen klarar av att tvättas i rätt temperaturer, har rätt färger som vi önskar och att de inte färgar av sig i tvätten eller vid nötning.

Testar avfärgning vid nötning

Skissarbete och inläsning av standarder

Parallellt med testarbetet skissar våra designers på hur plaggen ska se ut. Här gäller det att läsa in sig på vilka standarder som gäller. Det finns många standardkrav på designen när det gäller t.ex. varselplagg. Reflexen ska täcka en viss yta, det ska vara rätt mängd varselfärger, o.s.v.

Plaggspecifikation och prototyp

När skisserna är klara kan vi ta fram detaljerade plaggspecifikationer. Där syns varenda liten detalj på plagget och även detaljerade specifikationer på alla tillbehör, t.ex.: knappar, etiketter och kläppar till dragkedjan.

Utifrån plaggspecifikationerna tar vår mönsterkonstruktör fram mönster i samtliga storlekar för plaggen så att vi kan sy upp en första prototyp och säkerställa att allt blev som vi tänkt oss.

Field testing

Därefter är det dags för prototyperna att testas ute i verkligheten. Här tar vi ofta våra kunder till hjälp för att testa plaggen ute i deras verksamheter. Det får gärna vara en kund som varit kritisk till våra plagg, så vi vet att de kommer vara extra tuffa i sin bedömning. Testerna följer ett detaljerat protokoll med frågor till användarna så vi får bra kunskap om vad plaggen utsatts för. Märker vi att testpersonerna inte är nöjda med plaggen så tar vi tillbaka dem till ritbordet och justerar det som inte blivit bra. Jag kommer ihåg en gång när vi testade ett par nya snickarbyxor där vi hade vridit tumstocksfickan 8 mm. Det uppskattades inte alls, så det vara bara att ändra.

Testar vattenavvisning

Pre production sample

När testerna är genomförda och eventuella justeringar är gjorda skickar vi allt till våra leverantörer. De får mönstret på plaggen, de får prototyperna och alla designspecifikationer. Vi anger allt in i minsta detalj från sytråd till speciella packningsringar bakom knappar. Allt måste följas till punkt och pricka.

De får i uppdrag att sy upp ett första prov på plagget i vilket material de vill, som de skickar tillbaka till oss. Då kontrollerar vi att de uppfattat hur de ska sy plagget korrekt. Det brukar bli små justeringar som måste göras i detta skede.

Sedan beställer vi ett prototypplagg i 100% rätt material och uppsytt på exakt sådant sätt som massproduktionen kommer att ske.

Ansökan om certifikat

Leverantören ansvarar för att materialet i plaggen är certifierat korrekt, men certifieringen av själva plagget sköter vi själva. Vi vill ha koll på exakt vad certifieringsinstitutet har fått att testa. För skulle det hända något med plagget i ett senare skede och vi inte har rätt dokumentation hos institutet så har vi inte gjort ett bra jobb.

Produktion

Slutligen, när prototypen från leverantören är godkänd av oss och alla certifieringar är klara, kan vi ge leverantören tummen upp att börja massproducera plagget. Vi har ofta kontrollanter i fabriken som säkerställer att produktionen efterlevs enligt överenskommelse.

Vi har alltid användarens säkerhet och komfort som högsta prioritet när vi utvecklar våra plagg och vi vet hur viktigt det är för våra kunder. Ett plagg ska användas länge och hålla samma komfort och säkerhet varje dag.

Fotnot: Grolls är en av Textilias leverantörer av arbetskläder för industri.

/ Petter Nilsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på vår blogg!