fbpx

Hållbarhet

Hållbar textilservice

Vi satsar till hundra procent på en hållbar utveckling både för oss och för samhället i stort. Vi kallar det för Hållbar textilservice.

Hållbar textilservice

Hållbar textilservice handlar om miljömedvetenhet, om ständiga förbättringar i vår egen arbetsmiljö och om att samtidigt kunna uppfylla alla tänkbara kvalitetskrav. Det handlar också om att ställa krav på våra underleverantörer, på att även de tar ansvar och jobbar aktivt med miljö, arbetsmiljö, kvalitet och sociala frågor. Vi tror på att allt hänger ihop och att det krävs helhjärtat engagemang. Då kan vi på riktigt prata om hållbar utveckling – och om Hållbar textilservice.

Belasta miljön så lite som möjligt.

Vi jobbar stenhårt med att minska den påverkan som vår verksamhet har på miljön. Från det lilla till det stora. Våra enheter har uppvärmning och ångproduktion baserad på förnyelsebar energi. Vi har flera miljömärkta artiklar i vårt sortiment och vi utvecklar ständigt nya artiklar i miljövänligare material. De lastbilar vi köper in drivs med förnyelsebara bränslen och våra chaufförer utbildas i sparsam körteknik. All inköpt el är märkt med Bra miljöval – vattenkraft.
Vi källsorterar, förstås, och jobbar kontinuerligt med att minska både vatten- och energiförbrukning. Och när våra textilier inte längre används skickas de till en hjälporganisation eller till ett fjärrvärmeverk där de omvandlas till energi. Det känns bra. Arbetet fortsätter ständigt och för oss är det hur naturligt som helst att göra vårt allra bästa. För miljöns skull.

Vi driver utvecklingen

För att lyckas i vårt hållbarhetsarbete är det viktigt för oss att kommunicera våra ambitioner och krav dels internt, dels till våra underleverantörer. Genom att kontinuerligt hålla oss uppdaterade när det gäller utvecklingen i omvärlden, kunders önskemål, lagar och övriga krav, kan vi verka proaktivt för en hållbar utveckling. Basen i vårt samhällsengagemang utgörs av miljöbalken, arbetsmiljölagen och andra styrande lagar. Men vi tar det vidare. Med Textilia får du en textilservicepartner som är med och driver utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.

Vi hämtar vår erfarenhet från sjukvården och de krav som utvecklats där under decennier. Vi har i många fall varit ledande i att utveckla och sätta standarder för hur personakläder och textilier ska se ut, hur de ska fungera och vilken hygienisk säkerhet de ska ha.

Denna erfarenhet har vi tagit med oss och den genomsyrar vårt sortiment till alla våra kunder. Det är noggrant utvalt med utgångspunkt i era behov och önskemål. För vi vet hur viktigt det är att trivas i sina arbetskläder och att känna sig snygg och välklädd på jobbet.

Bra känsla i magen

Vi vill dock inte att våra arbetskläder bara ska vara sköna, snygga och funktionella. De måste dessutom tillverkas på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt för att ge dig den där extra bra känslan i magen. Vi jobbar därför enbart med leverantörer som tycker det är lika viktigt med miljö, kvalitet och socialt ansvarstagande som vi gör, och vi samarbetar med dem för att ställa krav bakåt i leverantörsleden. Så när du går till jobbet och tar på dig ett arbetsplagg från Textilia kan du känna dig trygg i att det med omsorg valts för bästa kvalitet och hållbarhetsfokus. Vi är övertygade om att det leder till en ökad yrkesstolthet och att det faktiskt blir roligare att göra ett bra jobb.

Miljömärkning

De flesta av våra textilier är miljömärkta. T.ex. har vi lakan och handdukar som är märkta med Bra Miljöval och babyplagg med GOTS-bomull.
Dessa miljömärkningar hittar du på våra textilier:

Oeko-Tex
Öko-Tex® standard 100 garanterar att inga ohälsosamma kemikalier finns kvar i textilen.

Oeko-Tex STeP
STeP (Sustainable Textile Production) är en certifiering från Oeko-Tex Association och riktar sig till företag inom den textila kedjan som vill tillverka sina produkter på ett ansvarsfullt sätt.

 

Global Organic Textile Standard (GOTS)
GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan.

 

 

Bra Miljöval
Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egna miljömärkning som ställer hårda krav på textiliernas fiberinnehåll och på tillverkningsprocessen i sig.

 

 

Svanen
Att Svanenmärka kläder och textilier innebär att ta ett helhetsgrepp för miljöpåverkan under produktens livscykel, från odling av bomull till färdiga kläder och textilier.

 

EU Ecolabel
EU Ecolabel är EU:s officiella miljömärke vars krav fungerar på samma sätt som Svanen.